Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, Seçim Kanununu veto etti

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Seçim Kanununda değişiklik yapan kanun tasarısının bazı maddelerini veto ederek, bir kez daha görüşülmek üzere Meclise geri gönderdi.

Radev, bununla ilgili halka hitap ettiği konuşmasında, “Seçimlerden kısa bir süre önce tartışmasız ve gerçek bir etki değerlendirmesi yapılmadan Seçim Kanununda yapılan değişiklikler, ülkemizin hukuki yapısına darbe vuruyor ve iktidarın öngörülemezliğine bir örnektir. Bu değişiklikler yalnızca iktidardakilerin seçim zaferini garanti etmeyi amaçlıyor” diye kaydetti.

Cumhurbaşkanı, hükümetin ve Başsavcının istifasını talep eden üç aylık protestoların demokrasinin derin bir kriz içinde olduğunun kanıtı olduğunu ve yapılan anket sonuçlarının halkın güveninin kaybedildiğini gösterdiğini yineledi. Radev, “Seçimler herhangi bir demokrasinin temeli ve bu yolda nasıl ilerleyeceğimiz seçimlerin adalet ve şeffaflığına bağlı. Kabine devleti yönetmiyor, ancak yıllarca yaşanan skandalların siyasi ve yasal sorumluluğundan kaçınmaya çalışıyor. Seçim Kanununda yapılan değişiklikler de aynı hedefe dayanıyor. Hükümetin aldığı kararlarla kaos yaratma ve iktidardakilerin seçim manipülasyonu yapmaları için yeterli fırsatlar açılıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı, “Seçim Kanununda en son yapılan değişikliklerle aynı anda hem oy pusulası hem elektronik oy kullanma makinesi hem de elle oy sayma işlemine izin veriliyor, bu da makine oylamasını anlamsız hale getiriyor” diye vurguladı. Radev, mevzuatın tüm seçimlerde elektronik oy kullanma makinesi ile oy kullanma zorunluluğu getirdiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı, “Meclisin oylama makinelerinin kiralanmasına veya satın alınmasına karar verme sorumluluğunu Merkez Seçim Komisyonuna (MSK) devretmesi, Meclisin bu sorumluluktan kaçtığı anlamına gelir. Aynı zamanda Meclis, MSK’yı seçmenlerin oylarının ve seçmen verilerinin bilgisayarda işlenmesi için bir yüklenici firma seçme olanağından yoksun bırakarak, bu işlevleri Bilgi Hizmetleri Şirketine devrediyor” dedi.

Radev, “Sivil toplumun iktidara doğrudan katılım fırsatlarını genişletme yönündeki toplumsal ihtiyacın karşılanmasını her zaman destekledim, ancak bunun açık kurallar altında yapılması gerekir” dedi ve Büyük Halk Meclisinin yetki alanına giren konuların ulusal referanduma götürülmesi yasağının kaldırılmasını da eleştirdi. Radev’in ifadesine göre böylece devlet iktidarına sivil toplum katılımının Anayasa’da belirtilen iki şekli karışıyor.

Cumhurbaşkanının ifadesine göre, tüm değişikliklerin net bir amacı var – yaklaşan seçimlerde iktidardaki partilerin seçim zaferini garanti altına almak. Ülkemizin hukuki yapısına bir darbe daha vurularak, açık yasal hükümlerden sapılmakta ve seçimlerden şüphe etmek için önkoşullar oluşturulmakta.

Cumhurbaşkanı, konuşmasının sonunda seçimlerden kısa bir önce gerçek bir tartışma olmaksızın bu kadar önemli değişiklikler yapılmasını da eleştirdi. Radev, “Bu, devlet iktidarının öngörülemezliğine bir örnek” diye belirtti.

Kircaalihaber.com

Read Previous

YTB’den ‘Türkiye-Azerbaycan Dayanışma Programı’

Read Next

Yunanistan’da koronavirüs sebebiyle geçici olarak kapatılan okul ve sınıflar çoğaldı