Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile yürütülen Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Projesi (TEİS) tanıtımına söz konusu sözlükte ismi geçen Üsküplü yazar ve şair Leyla Şerif Emin de katıldı.
Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Projesi (TEİS) tanıtım toplantısına Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kalın, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Prof. Dr. Mustafa İsen, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Genel Başkanı Hüsrev Emin, Üsküplü yazar ve Köprü Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Leyla Şerif Emin ve davetliler katıldı.
Yönetimini Prof. Dr. Mustafa İsen’in üstlendiği toplantı, Sultanahmet’teki Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde gerçekleştirildi.
TEİS tanıtım toplantısının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. Dr İbrahim Kalın ve Prof. Dr. Mustafa İsen, Kuzey Makedonyalı misafirler ile bir süre sohbet etti.
Görüşmenin ardından sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Üsküplü yazar Leyla Şerif Emin, “İstanbul buluşturur, coğrafyanın kaderidir bu, mazide birlikte hatırası çok olan şehirlerin hatrı da büyüktür. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü tanıtımında hem Mustafa İsen Hocamız hem de İbrahim Kalın Hocamız ile görüşüp şehirlerin selamını ilettik, hatırlarını bildirdik…” ifadelerini kullandı.
- TEİS Projesi Hakkında
Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Projesi (TEİS), Anadolu’da Selçuklularla başlayıp Osmanlılarla devam eden ve günümüze ulaşan edebi birikimi toplumla buluşturmayı amaçlıyor.
Türk edebiyatının 13. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar eser veren şair ve yazarlarını kapsayan projenin veritabanı, toplam beş yıl süren çalışma sonucu tamamlandı. Bu veri tabanı basılı bir eser olarak düşünüldüğünde her biri 500 sayfadan oluşan 27 ciltlik bir ansiklopediye tekabül ediyor.
Çalışma sonucunda toplam 15 bine yakın madde ve 62 bin eserden oluşan yaklaşık 5 milyon kelimelik bir veri tabanı ortaya çıkan projenin web sitesi, son altı ayda Türkiye, Almanya, Amerika, Azerbaycan, Fransa Avusturya, Meksika, Pakistan, Hollanda, Kanada ve Uganda gibi dünyanın 65 farklı ülkesinden yaklaşık 3 milyon ziyaret aldı.
Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Projesinde ayrca divan, aşık, tekke geleneği ve Tanzimat sonrası modern Türk edebiyatı bütünüyle ele alındı.
Esas itibariyle Anadolu’da Selçuklularla başlayıp Osmanlılarla devam eden ve bugüne ulaşan edebi birikimi toplumla buluşturmayı amaçlayan projeye aynı zamanda, Eski Uygur, Karahanlı, Harezm-Kıpçak, Çağatay ve Azeri sahasına mensup isimler de dahil edildi.
Yeni Türk edebiyatı alanında ise proje sadece Türkiye ile sınırlandırılmayıp, Balkan coğrafyasında, Kıbrıs’ta Türkçe yazan, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde “gurbetçi” tanımıyla bulunan, Cengiz Aytmatov gibi eserleriyle Türkiye’de çok tanınan isimlerin biyografilerine de yer verildi.
Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Projesi, mart ayında “http://teis.yesevi.edu.tr” adresinde birleştirilerek yeni bir ara yüz, güçlü ve hızlı arama algoritmaları ile kullanıma sunuldu.
Veri tabanında çok çeşitli parametrelerle arama yapılarak sadece şair ve yazarlarla ilgili değil, tarih, dönem, şehirler, sosyal meseleler, edebi hareketler ve yayınlar gibi benzeri birçok konuda veri toplanabiliyor.