Eğitim ve Bilim Bakanı Arber Ademi, dün yaptığı basın açıklamasında, uzaktan eğitim ulusal platformunun bugünden itibaren Kuzey Makedonya’daki tüm ilkokul ve orta okulların kullanımına sunulacağını açıkladı. Yeni olan bu yöntemle karşılaşan eğitim çalışanları ve veliler, çocuklara uzaktan eğitim sağlamaları için teyakkuza geçti.
Haris Süleyman / TİMEBALKAN ÖZEL
Eğitim ve Bilim Bakanı Arber Ademi, her eğitim biriminin online olarak gösterileceği platformun uygulanması için 600 üzerinde öğretmenin başvuru yaptığını söyledi.
Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nda şu ana kadar 1.000 ders başvurusu ve 400 kaydedilmiş ders bulunmaktadır. Hırvatistan’ın kullandığı sistem örnek alınarak hazırlanan bu platform, Eğitim Bürosu, UNICEF ve diğer kuruluşlarla işbirliği içerisinde hazırlanmıştır. Notlandırma şekli ise daha sonra belirlenecek.
Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın “E-sınıf” olarak adlandırılan yeni web platformuna, öğrenciler ve ebeveyinler şuradan bağlanabilir.
– Öğretmenler, velilerle iletişim içerisinde
Time Balkan olarak iletişime geçtiğimiz veliler ise, çocuklara şimdilik ders ödvelerini sınıf öğretmenlerinin verdiğini açıkladılar.
1. sınıftan 5. sınıfa kadar öğrencilerin ebeveynleri, sınıf öğretmenleriyle iyi bir koordinasyon sağlandığını ve kriz durumu göz önünde bulundurulduğunda şimdilik memnun olduklarını söylediler.
6. sınıftan 9. sınıfa kadar öğrencilerin ebeveynleri ise bu konuda hemfikir değil. Onlar, çocukların sadece sınıf öğretmeninden ödev alabildiklerini ancak diğer derslerle ilgili daha zor iletişim sağladıklarını ifade ettiler.
– Tefeyyüz İlkokulu Müdürü Salaydin Zekir: E-sınıftaki bütün ders programların hazırlanmasında gönüllü olarak katılan öğretmenler var
Üsküp’te Türkçe eğitimin verildiği Tefeyyüz İlkokulunun Müdürü Salaydin Zekir, öğretmenler arasında ve öğretmenlerle ebeveynler arasında olan koordinasyonun iyi sağlandığını belirterek öğretmenlerin haftalık programlar ayarlayarak, söz konusu programları hem kendi aralarında hem ebeveynlere yönelik kurdukları internet gruplarından paylaştıklarını bildirdi.
6. sınıftan 9. sınıfa kadarki bilgilendirme konusunda Zekir, her öğretmen kendi sınıfıyla bir grup açıp o sınıftaki ebeveynlerle Matematik olsun, İngilizce, Tarih, Coğrafya olsun veya herhangi başka bir ders olsun, öğrenciler için ders ve ödevleri paylaştığını belirtti.
Eğitim ve Bilim Bakanlığı tarafından kurulan yeni platformda, Türkçe derslerin hazırlanması hususunda ise Zekir, “Geçen haftaya kadar bu platformda sadece Makedonca ve Arnavutça dilinde dersler vardı ama aldığım son bilgilere göre artık bu platformda Türkçe dersler de dahil edildi. Bu konuda E-sınıftaki bütün ders programların hazırlanmasında gönüllü olarak katılan öğretmenler var.” ifadelerini kullandı.
Zekir ayrıca bu durumun tüm dünya için, doğal olarak öğretmenler için de yeni olduğunu ve öğretmenlerin de bu konuda çok yoğun olduğunu belirterek, “Öğretmenlerden de şikayet var çünkü onlar da ‘biz bu durumun uzmanı değiliz’ diyorlar. Düzenlenen seminerlerle ilgili ise, herkes öyle bir riski göze almak istemiyor doğal olarak ve OHAL olduğu için, bir müdür olarak ben de, hiç kimseye böyle bir risk almasını söyleyemem, kimseyi de salgına uğrama riskine mecbur bırakamam. Dolayısıyla gönüllü varsa eğer bu seminerlere gidebilir ya da çalışmalarını evden yapabilir.” şeklinde konuştu.
– Bilişim Teknolojileri öğretmeni Ercan Lama: Bu olağanüstü bir durum, elimizden geldiği kadar az zararla bu günleri atlatmak lazım
Tefeyyüz ilkokulunda Bilişim Teknolojileri öğretmenliği yapan Ercan Lama da krizin meydana geldiği daha ilk haftalardan öğretmenlerin fedakarlıklarını dile getirerek kısa süre içerisinde bütün öğretmenlerle veliler arasında, her dersten ayrı ayrı grubun kurulmasıyla iletişim sağlandığını belirtti.
Lama, yeni yöntem olan E-sınıf’ın daha pratik olabileceğini ve hem öğretmenler için hem öğrenciler için daha etkili olabileceğinin altını çizerek, “Bu E-sınıf dediğimiz projeyi olumlu görüyorum çünkü onun teknolojik kullanımı çok zor da değil. Öğretmenler onu kendi bilgisayarlarına indirip de yapabilecekleri bir şeydir sanırım. Onları paylaşarak öğrenciler derslerini daha rahat görürler.” ifadelerini kullandı.
Ancak bu işlemlerin teknik olarak biraz yavaş gittiğini belirten Ercan Lama, “Pazartesi 12:00 gibi yüklediğim video henüz paylaşılmamış, fakat sonuçta bir şekilde bu durumun üstesinden geleceğiz.” dedi.
Bunun dışında Lama, “Bu olağanüstü bir durum, Allah korusun, dünya çok daha kötü zamanlar da yaşamıştır, savaşlar yaşanmıştır ve onu da göz önünde bulundurmalıyız. Sonuçta eğitimde de illa her şey düzgün olacak diye bir şey yok. Elimizden geldiği kadar az zararla bu günleri atlatmak lazım.” sözlerinin altını çizdi.
– Devlet sınavları ve üniversite kayıtları zamanında düzenlenecek
Lise son sınıf öğrencilerin sınav ve üniversite kayıtları endişesiyle ilgili ise Bakan Ademi, devlet mezuniyet sınavlarının ve üniversite kayıtlarının gerçekleşebileceğini ancak tarihler koronavirüs krizinde gelişecek duruma bağlı olarak belirleneceğini kaydederek sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Durumu dikkatlice takip ediyoruz ve yeni gelişmelere bağlı olarak adımlar atacağız. Sınav tarihleri ders yılı programına göre ayarlanmıştır. Panik yapmaya ve endişelenmeye yer yok, inşallah bu durum bir an önce son bulur ve böylece yüksek kurumlarda sınavların ve kayıtların gerçekleşmesini düzenleriz.”