Suriyeli sığınmacıların sayısı her geçen gün artarken beş Körfez ülkesinin onları kabul etmemesi dikkat çekiyor.
Sadece Türkiye ve Lübnan’ın topraklarına aldığı Suriyeli mültecilerin sayısı 3 milyonu geçerken, Ortadoğu’nun en zengin 5 Arap ülkesinin şu ana kadar Suriyelileri almaması dikkat çekiyor.
Uluslararası Af Örgütü, “Rakamlarla Suriye’nin göçmen krizi” başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda Suriyeli 4 milyondan fazla mültecinin yüzde 95’inin Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır’da olduğu belirtildi. Türkiye’nin en çok Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğu bilgisi de raporda not düşüldü. Af Örgütü, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Kuveyt ve Bahreyn gibi Körfez İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin ise Suriyeli mültecilere sağladığı yerleşim sayısının ‘sıfır’ olduğunu vurguladı.
Öte yandan Suriyeliler vizesiz olarak sadece Türkiye, Lübnan, Cezayir, Moritanya, Sudan ve Yemen’e gidebiliyor. Suriyelilerin Körfez ülkelerine gidebilmeleri ise turist vizesi veya çalışma izni alması şart. Bunun için de çok ciddi maliyet gerekiyor.
Zengin Arap ülkelerinin Suriyeli göçmenlere kayıtsızlığı ülkelerin kendi medyasında da eleştiri konusu olmaya başladı. BAE’li yorumcu Sultan el-Kassemi, “Büyük güç büyük sorumluluk gerektirir. Yeniden bir Filistin krizi olmasını ve mülteci kamplarında nesiller yetişmesini istemeyiz” dedi. Kassemi, Körfez ülkelerinin 2 milyon mülteciye ev sahipliği yapabilecek güçte olduğunu kaydetti.
Twitter’da 7 milyon takipçisi olan Suudi alim Selman Aloda, “Vicdanlar öldü mü? Neden Körfez ülkeleri mültecilere ev sahipliği yapamıyor?” diye Tweet attı. Buna karşılık Körfez Uluslararası İlişkiler Konseyi adlı lobi grubunun Suudi başkanı Tarık el-Şammari, eleştirileri ‘saçma’ ve ‘haksız’ buldu. Şammari, “Avrupalılar, kriz onların kıyılarına ulaşana kadar Suriye’de olanlara gözlerini kapadı. Suçu başkasına atmak istiyorlar” ifadelerini kullandı.
Dünya Bülteni