Üsküp’te konferans

Değerli Okurlarım…

37 yıl önce çıktığım kültür ve tarih yolculuğumda önce Rumeli Türküleri ses sanatçılığı, derlemeler, şiirler ve besteler.

Akabinde Rumeli Halkoyunları Ekipleri Eğitmenliği çalışmalarımın ardından 2000’li yıllarda birikimlerimi ve araştırmalarımı yazdığım kitaplarımda ve pek çok gazetede yayınlanan köşe yazılarımla beni tanıdınız.

Kitaplarımın yayınlanmasının ardından gerçekleştirdigim çok sayıda söyleşi ve imza günleri, Konferans, sempozyum ve panel etkinliklerim, ülkemin değişik üniversitelerinde verdiğim sunumlar, katıldığım tarih kongreleri sonrasında bu gün gelinen noktada, Allah’ıma şükürler olsun ki, Türkiye ile Makedonya arasında adeta “Kültür Elçisi” gibi oldum.

Kim derdi ki …!

Bundan tam 57 yıl önce , Makedonya’nın Jirovnisa Köyü’nden ailesiyle birlikte Anavatan’a “Serbest Göçmen” olarak, Manisa Şehrine gelip yerleşen ve hiç Türkçe konuşamayan, göç etmenin acılarını iliklerine kadar yaşamış olan ben İlber Şiyak,  Bir gün gelecek doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği memleketi bildiği bu topraklarda, “RUMELİ VE RUMELİ’DEN GÖÇ” konuları üzerine, Makedonya’nın başkenti Üsküp’te “KONFERANS” vereceği inanın benim hiç bir zaman aklıma gelmezdi.

2 – 6 Ekim tarihleri arasında T.C Üsküp Büyükelçiliğinin himayelerinde ve Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tarafından düzenlenen “YAZAR ILBER ŞIYAK ILE RUMELİ VE RUMELİ’DEN GÖÇ” Konulu bir Konferans için davet aldım. Büyük bir onur ile daveti kabul ettim.

2 Ekim tarihinde THY Izmir – Istanbul – Üsküp Uçağı ile Üsküp’e ulaştım.  Sıcak karşılamanın ardından Otelime geldim. 3 Ekim günü ilk önce Yunus Emre Türk Kültür Merkezini ziyaret ettim. Burada Müd.Yrd.Fuat KORKMAZ ve Enstitü çalışanları tarafından karşılandım.

Konuksever ve samimi dostlar…

Akabinde , Makedonya Radyo ve Televizyonu  MRT ‘nin Türkçe yayınları dairesinin davetlisi olarak Program yapımcısı Şair ve Yazar Seyhan YAKUPI ile Göç konusu üzerine canlı yayınlanan ve bir saati aşan programına katıldım.  Daha sonra Üsküp Bushi &Resort Hotelinin Kongre Salonunda saat 19.00 Makedonya’nın ve Üsküp’un güzel insanlarına Konferans sunumumu gerçekleştirdim. Beni dinlemeye gelerek onurlandıran başta  T.C Üsküp Büyükelçisi Sayın Tülin ERKAL KARA Hanımefendiye, Büyükelçimizin Asistanı Sayın Tülay IBRAHIM’e, Büyükelçilik Müsteşarı Sayın Mümin SÜMER’e,  Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müd. Yrd.Sayın Fuat KORKMAZ’a, TİKA Koordinatörü Sayın Aytekin AYDEN’e, Maarif Vakfi Üsküp Md.Sayın Mustafa DILLIOĞLU’na, TRT Üsküp Temsilcisi Sayın Bekim MUHTAREVIÇ’ e, Din Hizmetleri Müşaviri Sayın Murat ALKAN’ a, Egitim Müşaviri Tamer SEVIM’ e, Kültür ve Tanıtma Müşaviri Sayın Hakan ÖZÇELIK’ e, Ticaret Müşaviri Sayın Bünyamin KUTLU’ ya, MATUSITEB Bşk.Sayın Husrev EMIN’ e, Büyükelçilik ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi çalışanlarına , Üsküp’te kaldığım 5 gün boyunca benim yanından hiç ayrılmayan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Kültür ve Sanat Müd. Sayın Muhsin KURTIŞ’e, HALKBANK yetkililerine, akademisyenlere, Konferansımın ertesi günü göreve başlayan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Sayın Dr. Şemsettin ŞEKER’e, Konferansımın moderatörü Üsküp Uluslararası Balkan Ünv. Rektör Yrd. Doç. Dr.Sayın Şener BILAL’ e, Üsküp halkına, Rekalar Bölgesinin Jirovnisa Köyünden gelen hemşerilerime, Konferansımı öncesinde ve bitiminde haber yaparak Makedonya Türklerine duyuran Makedonya’da yayınlanan Time Balkan ve Yeni Balkan Gazetelerine  Şükranlarımı sunarım.

Doğduğum toprakların Tarihinin ve Kültürünün tanıtılmasına katkı yapmak inanın ki beni çok mutlu ediyor.

Sizleri seviyorum…

Iyi ki varsınız Sayın Büyükelçim .

Iyi ki varsınız Rumeli Diyarının güzel insanları…

Sizlere her birinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

Allah’aemanet olunuz dostlarım…

Selamlar , Saygılar sunarım .

 

Read Previous

“Adaylarımız, halkımıza hizmet için çalışmış veya çalışacak olan kişilerdir”

Read Next

THP seçim çalışmalarına Jupa ve Radoviş’te devam ediyor

One Comment

  • Wonderful beat ! I would like to apprentice while you
    amend your website, how could i subscribe for a blog website?

    The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted
    of this your broadcast offered bright clear idea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *