Priştine’de Tarih Enstitüsü’nde, Refike Sulçevsi ve Jusuf Osmani’nin “1847-1917 Kosova Vilayeti Tapuları” kitabının tanıtımı gerçekleştirildi.
Priştine Blimsel Belge Merkezi tarafından yayınlanan “1847-1917 Kosova Vilayeti Tapuları” kitabının tanıtım programına, Kosova’nın eski Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu, Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, eski bakanlar, fakülte dekanları, akademisyenler, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Kitap tanıtım programının açılışında söz alan Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, “bu kitap, gelecek nesiller için önemli bir araştırma eseridir. Bu eser, sadece tapular açısından değil, daha geniş açıdan da Osmanlı arşivi konusunda da önemli bilgiler sunuyor” dedi.
Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı ise, “Bu tarihi çalışmanın milletlerin hafızası açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tıpkı insanlar gibi milletler de geçmişi unutabiliyor. Geçmişi unutmak önyargılara neden olabiliyor. Örneğin, dünya genelinde İslam dininde kadın erkek eşitliği olmadığı ya da İslam’da demokrasiye yer olmadığı önyargısı hakim. Sayın Sulçevsi ve Sayın Osmani’nin kitabında üzerine tapu kaydedilmiş olan pek çok kadının olduğunu görüyoruz. Bu kitabın, Kosova ile ilgili önemli bir kaynak ve çalışma olduğuna inanıyorum. Kosova Devleti’nin tarihini yazmak ve açığa çıkarmak için mutlaka ve mutlaka Osmanlı dönemi kayıtlarının çok iyi incelenmesi gerekiyor. Türkiye, arşiv belgelerinin Kosovalı araştırmacıların hepsine açmaktadır ve bundan sonra da açmaya hazırdır” ifadelerini kullandı.
Balkan Rumeli Türk Konfederasyonu Kurucu Genel Başkan Yardımcısı İzzet Altuntaş da programda söz alarak, Refike Sulçevsi ve Jusuf Osmani’nin, Kosova ve Türkiye’nin varolan ortak tarihini, yaptıkları araştırma ile belgeleyerek kalıcı hale getirdiklerini kaydetti.
Kitap tanıtım programında ayrıca, kitabın editörü Prof.Dr. İbrahim Berisha ile kitabın değerlendirmesini yapan Prof.Dr.Fatmir Sejdiu ve Prof.Dr.İljaz Rexha da birer söz aldılar.
Kitabın yazarlarından Dr. Refike Sulçevsi, Türkçe ve Arnavutça olmak üzere iki dilde basılan ve üç bölümden oluşan kitabın, Türkiye başta olmak üzere birçok ülkenin arşivinde yapılan araştırmalar ardından basıldığını kaydetti. Kitabın önemi hakkında ise Sulçevsi, “Kitapta, geçmişimize ışık tutacak bulgular ve yenilikler bulunmaktadır. Kitapta, Osmanlı dönemine ait tapular konusunda bilimsel bulgular yer almaktadır” dedi.
Kaynak: Kosovaport