“10. Balkan Junior” Mesleki Beceri Yarışması İstanbul’da Düzenlendi

Balkan ülkelerindeki mesleki liselerde okuyan öğrencilerin becerilerinin yarıştığı 10. Balkan Junior Yarışması Türkiye’nin ev sahipliğinde Bayrampaşa İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlendi. Geleneksel hâle gelen bu yarışmanın mimarlarından Üsküp merkezli Tefeyyüz İlköğretim Okulu’nın kıdemli Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Ercan Lama ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

TİMEBALKAN ÖZEL

Öncelikli amacı Balkan ülkeleri arasındaki dostluğun ve kardeşliğin pekiştirilmesi ile Balkan ülkelerinde mesleki eğitim gören öğrencilerin bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi olan ve bu amaçla 23-26 Mayıs tarihleri arasında İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 10. kez düzenlenen yarışmaya İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yanı sıra Sırbistan, Karadağ, Hırvatistan, Slovenya, Romanya ve Kuzey Makedonya temsilcileri olan meslek liseleri katıldı.

Balkanlardaki eğitim kurumları, öğretmenler ve öğrenciler arasında büyük ilgi uyandıran ve geleneksel hâle gelen bu yarışmanın mimarlarından Üsküp merkezli Tefeyyüz İlköğretim Okulu’nın kıdemli Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Ercan Lama, yarışmanın temellerinin 2011 yılında atıldığını ifade etti:

“Aslında, her şey 2011 yılında İstanbul Bayrampaşa “İsmet İnönü” MTAL müdürü Fatih Kamil Bilgin ile bu okulu Kuzey Makedonya’da bulunan ASUS “Boro Petruşevski” meslek okulunu “Kardeş Okul Projesine” dahil eden proje koordinatörleri Semiha Lama ve bendenizin İstanbul’da bir akşam yemeğinde başladı. Fatih Beyin isteği üzerine bendeniz Sırbistan’dan bir meslek okulu araştırmaya başladım. Çocukluk arkadaşım Namık Beyin aracılığı ile Valyevo şehrinde bulunan meslek okulu müdürü Branko Goloskokoviç ile temasa geçildi. Valyevo mesleki okul müdürünü İstanbul’daki okul ile  “Kardeş Okul Projesi” protokollerin imzalanması için İstanbul’a davet edildi.

Ve işte hikâye burada başlıyor. Fatih Bey, Balkanlardaki diğer devletlerde bulunan benzer mesleki okulları da bu yarışma projesine dahil etme fikrini paylaştı. Branko Bey ve bendeniz bu fikiri benimseyip, “Balkan Junior” ismi altında yarışmalara katılacak benzer branşlarda mesleki okulları araştırıp davet etmeye başladık. Yani bu yarışmaların mimarları Fatih Bey, Branko Bey ve bendeniz olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Kısa zaman içinde Branko Bey ve bendeniz aracılığı ile Slovenya’nın Velenye, Hırvatistan’ın Labin, Bosna’nın Teşany, Karadağ’ın Nikşiç, Kuzey Makedonya’nın Ohri ve birkaç yıl gecikmeyle Bayrampaşa “İnönü” MTAL yeni müdürü Deniz Mutlu Güler’in aracılığı ile Romanya Konstança şehirlerinden benzer mesleki okullar “Balkan Junior” beceri yarışma projesine dahil oldular.”

Kuzey Makedonya birinci oldu

Bu yıl 10. Balkan Junior yarışmasını tertip ettiklerini belirten Lama, 8 farklı Balkan ülkesinden katılan öğrencilerin yarışmanın birinci gününde elektrik elektronik alanında bilgi ve becerilerini yarışmada gösterdikten sonra, ikinci günü ev sahibi okulun düzenlediği Panorama 1453, Miniatürk müzelerini ziyaret ederek İstanbul ve Türkiye Cumhuriyeti hakkında kültür bilgilerine tanık olduklarını ve İstanbul şehrinin güzelliklerini ise Boğaz Turu ile keşfetme fırsatını bulduklarını sözlerine ekledi.

Ercan Lama, “Tüm bu organizasyonda emeği geçen başta okul müdürü Deniz Bey, müdür yardımcıları Nur Hanım ve Ümit Bey, bu yarışma projesinde daha baştan yer alan Ali Bey ve Aydın Bey, tercümanlık kısmında yardımcı olan Yılmaz Bey ve Mithat Beye ve emeği geçen herkese Balkan Junior katılımcı bireylerinden övgü dolu sözlerle teşekkürlerini zikrettiler.” ifadelerini kullandı.

Yarışmanın sonunda Kuzey Makedonya 100 puanla birinci olurken, Sırbistan 99 puanla ikinci, Karadağ 95 puanla üçüncü, Slovenya 86 puanla dördüncü, Türkiye (İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi) 71.5 puanla beşinci, Hırvatistan 65,5 puanla altıncı, Romanya ise 54.5 puanla yedinci sırayı aldı.

Read Previous

Avrupa Birliği’nde seçim maratonu başladı

Read Next

Akaryakıtta fiyatlar güncellendi