Üsküp’te “Mültecilerin Serüveni” sergisi açıldı

Makedonya’nın başkenti Üsküp’te, T.C. Üsküp Büyükelçiliği himayelerinde, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü, Anadolu Ajansı ve Türkiye Radyo ve Televizyonları Kurumu  ortaklığında “Mültecilerin Serüveni” isimli sergi bugün sanatseverlere açıldı.

Başkent Üsküp’te T.C. Üsküp Büyükelçiliği himayelerinde, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü, Anadolu Ajansı ve Türkiye Radyo ve Televizyonları Kurumu ortaklığında dünyadaki mülteci sorununa dikkat çekmek için “Mültecilerin Serüveni” isimli sergi bugün Çifte Hamam’da düzenlenen açılış programı ile sanatseverlere açıldı. Sergi ile Türkiye Cumhuriyetinin farklı kurumları vasıtasıyla dünyanın farklı coğrafyalarından mültecilere sunduğu güvenlik, konaklama, sağlık, eğitim ve sosyal yaşamlarının ihtiyaçlarını sergileyen fotoğraflar ve görseller ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Serginin açılışına M.C Devlet Bakanı Aksel Ahmedovski, M.C. Başbakanlık Kültür Danışmanı Cvetanka Laskova, TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden, Makedonya Müzesi Müdürü Gordon Nikolov, TBMH Genel Başkanı Erdoğan Saraç,M.C Kültür Bakanlığı Toplulukları Haklarını Geliştirme Ajansı Müdürü İlhan Rahman, Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Fadıl Hoca, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Şemsettin Şeker, Maarif Vakfı Makedonya Direktörü Mustafa Dillioğlu, Halkbank A.Ş. Makedonya Genel Müdürü Bilal Sucubaşı, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü İsmail Kocayusufoğlu, MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, MRT Türkçe Yayınları Sorumlusu Erhan Hasip çok sayıda öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

“Mültecilerin Serüveni” sergisi açılış programında konuşan Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Şemsettin Şeker, bugün dünya kamuoyunda yer almamasına rağmen bir mülteci sorunu olduğunu söyledi. Savaş, doğal afetler, hastalıklar, yoksulluk ve susuzluktan kaçıp farklı coğrafyalara sığınan 100 milyondan fazla mülteci olduğunun altını çizen Şeker, “Malesef dünya devletleri hatta dünya milletlerinin büyük bir kısmı bu olaya gözlerini ve kulakalarını kapamış durumda. Biz Türkiye olarak dün olduğu gibi bugün de üstümüze düşeni yapıyoruz. Sadece Türkiye sınırlarında değil Asya, Afrika, Amerika olmak üzere bitap düşmüş, vatanlarını kaybetmiş kimsesiz insanların yardımına koşuyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bütün kurum ve kuruluşlarıyla dünyanın neresinde olursa olsun din, dil, ırk ayrımı yapmadan mazlumların yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini vurgulayan Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Şemsettin Şeker, “Bu bağlamda Türkiye, dünaydaki mağdur, mazlum, ihtiyaç sahibi insanların umudu olmaya devam edecektir” dedi. Bu sergi vesilesiyle Makedonyalı dostlarımızın Makedonya kamuoyunun dikkatini dünyanın karayan yarasına çekmeyi umduklarını belirten Şeker, “Bu meselede siyasi ve ekonomik hesapların bir kenarı bırakılması gerektiğini düşünüyoruz. Mülteci meselesi esas itibariyle tüm isnanlığın çözmesi gereken bir sorundur” şeklinde konuştu.

“Mültecilerin Serüveni” sergisi açılış programında konuşan AA Makedonca ve Arnavutça editörü Adnan İdriz, “AA objektifinden çekilen fotoğraf ve görüntüler, özellikle Suriye olmak üzere Orta Doğu ülkelerinde gerçekleşen savaşlarda yaşanan acılara ve mülteci krizine şahitlik ediyor” dedi. Mültecilerin, tabiri caizse ‘sessizlerin sesi’ni Anadolu Ajansı’nın dünyaya duyurduğunun altını çizen İdriz, ” Bir daha silah sesini duymama ve barut kokusunu hissetmeme arzusuyla ‘umut yolculuğu’na çıkan mültecilerin çektiği çileler, zulme uğrayanların sesi olmak isteyen bizler için de bir sorumluluktu. Mülteci krizinin gerçek yüzünü sizlere aktarmak için AA olarak el verdiğince zamanımızı ve kaynaklarımızı kullanmaya çalıştık” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zulme uğrayanların sesi olma yolunda yaptığı yardım ve çalışmalardan söz eden AA Makedonca ve Arnavutça editörü Adnan İdriz, ” 2011 yılında Suriye savaşının başlamasıyla Türkiye 3.5 milyondan fazla Suriyeli mülteci kabul etti. Ayrıca, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Türkiye’yi, dünyanın en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkesi ilan etti. Türkiye’nin mültecilere yönelik yapılan çalışmalara harcadığı miktar şu anda 25 milyar dolardan fazla olduğu görülüyor. Türkiye tarafından yaklaşık 30 mülteci merkezi kuruldu. Mültecilere burada sosyal, fiziksel ve psikolojik destek sunuluyor. Burada sağlık hizmetlerinin yanı sıra mesleki kurslar da icra ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı, 500 binden fazla mülteci çocuğa eğitim hizmeti sağladı. Sığınmacıların tedavileri kapsamında 840 bin ameliyat gerçekleştirildi. Bu dönemde Türkiye’de 200 binden fazla Suriyeli bebek dünyaya geldi. Bunların, barınma, hijyen, ilaç ve diğer tüm ihtiyaçlarını Türkiye üstlendi” bilgilerini katılımcılarla paylaştı.

Sergi açılışında konuşan TRT Makedonya temsilcisi Bünyamin Şahin, Türkiye’de yaşayan 3 buçuk milyondan fazla mülteci olduğuna ve bunun neredeyse Makedonya’nın 2 katı nufüs olduğuna dikkat çekti. Bazı ülkelerde birkaç yüz mülteci için siyasi krizlerin meydana geldiğini hatırlatan Şahin, “Bu kadar insanın Avrupa’ya geldiğinde neler olacağını düşündüğümüzde Türkiye’nin yaptığı fedakarlığı daha net görebiliriz. Bu bizim klasik geleneğimizdir. Avrupa’dan, İspanya’dan kovulan 500 bin Yahudi’ye kucak açan Türkiye’nin geleneğidir. Özellikle dünyada mülteci sıkıntısı bir fok balığı  kadar gündemde yer almadığını görüyoruz. Biz de bu programla bu vicdanın sesini gündeme getirdik” şeklinde konuştu.

Türkiye dışında daha büyük ülkelerin mültecilere yönelik desteği gözardı edildiğini düşünerek Üsküp Yunus Emre Enstitüsü olarak 2018 yılı içerisinde Türkiye’nin mültecilere yapmış olduğu destek ve sunmuş olduğu imkanları tanıtma amacıyla düzenlenen sergi 8 gün boyunca ziyaretçilere açık olacak.

 

 

 

 

Read Previous

Bulgar tarihçi ezber bozuyor: Türk asıllıyız

Read Next

Yunanistan Savunma Bakanı: Türkiye AB yolunda samimiyse Yunan askerlerini serbest bırakmalı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *