Türk dünyası Yahya Kemal için Üsküp’te buluştu

Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) ile Makedonya Kültür Bakanlığı işbirliğinde Yahya Kemal Beyatlı’nın 60. ölüm yıldönümünde “Uluslararası Yahya Kemal Şiir Şöleni” düzenlendi.

TİMEBALKAN

Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) ile Makedonya Kültür Bakanlığı işbirliğinde Üsküplü şair Yahya Kemal Beyatlı’nın 60. ölüm yıldönümünde Üsküp Türk Çarşısı’ndaki Sulu Han’da “Uluslararası Yahya Kemal Şiir Şöleni” düzenlendi. Şiir Şöleni’ne Kültür Bakanı Asaf Ademi, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan, MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden, Halkbank Makedonya Genel Müdürü Bilal Sucubaşı, TMBH Genel Başkanı Erdoğan Saraç, T.C. Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Murat Alkan, Ensar Derneği Başkanı Süleyman Baki, siyasi parti temsilcileri, dernek başkanları, şairler ve çok sayıda davetli katıldı.

Türkçe Şiir Şöleni’ne katılan misafirlere jest yaparak programda Türkçe konuşma yapan Kültür Bakanı Asaf Ademi, “Şairlerin, doğrusu güzel kelam üstadlarının arasında bulunduğumda, dilim lâl olup kendimi söz fakiri hissederim, zirâ bu durumda hitap ettiğiniz zümre, kelamın gücünü biz fâni insanların her türlü imkânının çok ötesine yüceltmiş olan şahsiyetlerden oluşmaktadır” dedi.

Bu nezih buluşma vesilesiyle birkaç kelam etmek isterim, ki sözlerimin, bizden sonra kıymetli şairlerin şiirleriyle güzelleşecek olan şölenin bir uvertürü mahiyetinde olmasını dilerim ifadelerini kullanan Ademi, “Bu akşamla ilgili beni ziyadesiyle etkileyen ve sizlerle paylaşmayı arzuladığım iki husus vardır. Birincisi, bu akşama da ismini vermiş olan şairin, yani Yahya Kemal Beyatlı’nın ismidir, ve ikincisi de güzel kelam sanatıyla, yani şiirle ilgilidir. Yahya Kemal ismi mevzu bahis olduğunda, müsaadenizle şunu ifade etmek isterim ki bu isim diğer herhangi bir Türk şairinin isminden farklıdır, hele ki Üsküp söz konusu olduğunda bu isim daha da temayüz etmektedir. Bu şiir akşamına ismini veren şair XX. yüzyıla iz bırakmış bir isimdir ve daha da önemlisi, tam da burada, Üsküp’te doğmuştur” şeklinde konuştu.

İçinde bulunduğumuz çarşının sokaklarında ve köşe başlarında Yahya Kemal Beyatlı’nın izlerini günümüzde de görebileceğimizi kaydeden Kültür Bakanı Asaf Ademi, “Geçen asrın başında bir Üsküplü olmak, alelade bir şey değildir. Üsküp o dönemde, ve dahi günümüz ile gelecekte de, coğrafi ve sanatsal sınırları aşan entelektüeller ve sanatçıların eserlerinin damga vurduğu şehir yaşamı mirasını muhafaza eden Osmanlı şehirlerinden biriydi. Şimdilerde “Logos – A” Yayınevi tarafından Üsküp’te Arnavutçası da yayınlanan Hatırat’ında, merhum Yahya Kemal Beyatlı, Üsküp’ü bir şehrin siyasi, ekonomik ve sanatsal aristokrasisinin muhafaza edildiği, Osmanlı mirasının solmaya yüz tuttuğu ve yerini, sonrasında şehirde zorla uygulanan ve şehre büyük zararlar veren yeni bir tarihe bırakmaya hazırlandığı bir şehir olarak tasvir etmiştir” açıklamalarında bulundu.

Şiir şölenine katılmaktan onur duyduğunu belirten Asaf Ademi, “Bu vesileyle bu akşam bizleri bu tarihi mekânda buluşturan MATÜSİTEB’e kalbi şükranlarımı arz etmek isterim. Güzel şiirlerini bizlerle paylaşacak olan şairlere ise ilhamlarının daimi olmalarını ve büyük Arnavut şair Naim Bey Fraşıri’nin deyimiyle biz okurlar için yolumuzu aydınlatan mum olmaya devam etmelerini diliyorum” diyerek sözlerini noktaladı

“Birkaç güzelliği içinde barındıran bir faaliyet”

Basın mensuplarına açıklamlarda bulunan Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan, “Büyük şairimiz 1958’de vefat etti. 60 yıl sonra Yahya Kemal’e şiirlerine, eserlerine bakmakta fayda var diye düşünüyoruz” dedi. Bugün Üsküp’te yapılan şiir şöleninin hem Türk dünyasının çeşitli bölgelerinden şairleri bir araya getirmesi hem de 60 yıl sonra Yahya Kemal’e dikkat çekmesi açısından önemli olduğunun altını çizen Doğan,”Şiir şöleni Yahya Kemal’in doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği Üsküp’te yapılıyor. Dolayısıyla birkaç güzelliği, özelliği içinde barındıran bir faaliyet. Bunun gerçekten hem Üsküp için hem Türk dünyasındaki şairler için büyük önemi olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Yahya Kemal’in bütün şiirlerinde Üsküp’ten izler bulmak mümkün”

Yahya Kemal’in bir Üsküplü olduğunu hatırlatan Mehmet Doğan, “Yahya Kemal’i tanımak için, onu çözümlemek için nereden başlarsınız sorusu sorulursa ben derim ki buna çocukluğundan başlamak lazım, annesinden başlamak lazım. Yahya Kemal’in hayatta en çok bağlılık gösterdiği kişi annesi. Diyebiliriz ki hissiyatının tamamını annesinden almıştır. Onun kaybına çok üzülmüştür, onun kaybını tabiki Üsküp’ün kaybı da takip etmiştir. Bu kayıplar ona çok büyük hicran getirmiştir ve hem şiirinde hem fikirlerinde vatan anlayışını belirleyecek kadar bu kayıpların önemli yeri olmuştur” ifadelerini kullandı. Yahya Kemal İstanbul şairi olarak bilindiğini söyleyen Doğan, “İstanbul aşığı olarak bilinir. İstanbul ile ilgili olan şiirlerinde bile mesela Atik Valide şiirinde, Kocamustafapaşa şiirinde Üsküp’ten izler bulmak mümkündür. Onun için ben bu şiir şölenini fevkalade önemsiyorum”.

“Böyle bir program tertiplemek bizim için gurur verici bir hadise”

Şiir şöleninde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, “MATÜSİTEB olarak bu sene 60. ölüm yıldönümü vesilesiyle Yahya Kemal Beyatlı’yı anmak adına Uluslararası Yahya Kemal Şiir Şöleni düzenledik” dedi. Şiir şöleninin Türk dünyasının farklı ülkelerinden değerli şairlerin katılımıyla gerçekleştiğinin altını çizen Emin, “Bizim için hem Yahya Kemal’in doğduğu şehirde Yahya Kemal’i anmak hem de aynı zamanda Makedonya Kültür Bakanlığı’nın ilk defa böyle bir desteğiyle program tertip etmek bizim için gurur verici bir hadise. Makedonya’da, Balkanlar’da özellikle Üsküp’te Türkçe devamlı farklı sanatsal programlarda, farklı edebi eserlerde anılmıştır ve canlı tutulmuştur. Bu akşamda Üsküp’teki Türkçe varlığını bir daha kanıtlamak, pekiştirmek ve canlandırmak adına Türkçe şiir şöleni yapıyoruz. Türkiye’den, Azerbaycan’dan, Gagauzya’dan, Kerkük’ten, Batı Trakya’dan, Bulgaristan’dan ve Kosova’dan şairler katılıyor. Üsküp’teki tarihi Sulu Han’da gerçekleştirdiğimi bu programda misafirlerin güzel vakit geçirdiklerini umuyorum. Desteklerinden dolayı Kültür Bakanlığına ve Kültür Bakanı Asaf Ademi’ye bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” açıklamlarında bulundu.

 

Selamlama konuşmalarının ardından Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan, Yahya Kemal Beyatlı’nın hayatı ile ilgili kısa bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından  Türkiye’den, Ali Ayçil, Mahmut Bıyıklı; Azerbaycan’dan Ekber Koşalı; Gagauzya’dan Viktor Kopuşçu; Kerkük’ten Şemsettin Küzeci; Batı Trakya’dan Ramadan Hacıahmet; Bulgaristan’dan Resmiye Mümin, Recep Selahettin Muharrem; Kosova’dan Zeynel Beksaç, İskender Muzbeg, Yunus Şimşek; Makedonya’dan İlhami Emin, Seyhan Yakupi, Leyla Şerif Emin, Mehmet Arif, Emel Hamza Şerif, İlker Yusuf ve Rıfat Emin şiirlerini okudu.

Programda aynı zamanda Üsküplü sanatçı Cengiz İbrahim müzik dinletisi sundu.

Programın sonunda Makedonya dışından gelen misafirlere MATÜSİTEB tarafından hediyeler takdim edildi.

 

Read Previous

Bosna Hersek’ten Bursa’ya İşbirliği Adımı

Read Next

Almanya Dışişleri Bakanı Maas Makedon mevkidaşıyla görüştü

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *