Sultanahmet’te Makedonya Türk Edebiyatı konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi’nde Türk Dünyası genç yazarlar buluşması gerçekleştirildi. Buluşmada Makedonya Türk Edebiyatı konusu ele alındı.

TİMEBALKAN

Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) İstanbul Şubesinde gerçekleştirilen başlangıç etkinliğinin açılış konuşmasını İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz yaptı. Edebiyat alanında gençlerin ilerliyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklerinden bahsederek, toplantının çok anlamlı ve derin olduğunu kaydetti. Yılmaz, “Burada oluşan birikim, bir sabun köpüğü gibi akıp gitmeyecek. Bu program 30 yıl sonra, sadece Türkiye’de değil Türk dünyasında iz bırakacaktır. Hiçbir kalıcı başarı, hak etmediği bir emeğin sonucu olmuyor. Önemli olan ortaya bir fikir koymaktır. Onun için fikri gelişime önem verilmeli. Fikri olmayanın fiili olmaz.” ifadelerini kullandı.

15 Kasım tarihinde Makedonya Üsküp’ten Leyla Şerif Emin Ahmet Hamdi Tanpınar Kütühanesinde Öğrencilerle buluştu. Leyla Şerif Emin, Balkanlarda çıkan Türkçe dergilere değinerek yaklaşık yüz yıldır çıkan dergilerden örnekler göstererek en son da Üsküp’te çıkan Köprü Dergisi ile ilgili hatıralarını ve tecrübelerini aktardı. Bu yıl 15. Yılını geride bırakan dergi hakkında konuşurken bir derginin aslında neler yapabileceğini anlattı. Samimi geçen toplantı esnasında duygulu dakikalar yaşandı. Köprü Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Leyla Şerif Emin, yeniden tanışmak ve birlikte hareket etmenin anlamından bahsetti. Yazılan ve yazılamayan birçok örnekler göstererek son yüz yılda neler yapıldığını kısa kısa anlattı.

Proğramın 3’cü gününde ise Üsküp  Balkan Üniversitesi öğretim görevlisi olan Seyhan Murtezan İbrahimi Makedonya Türk edebiyatında öykü ve romanın geçmişinden bahsetti.  Ayrıca Makedonya’daki Türk Edebiyatçıların çalışmalarını anlattı. Türkiye’den Feriştah Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Faruk Bilmiş de dergi çıkarma serüvenlerini anlattı. Programın son kısmında ise şiir dinletilerine yer verildi.

Türk Dünyası genç Yazarlar Buluşması’nın son gününde ise Makedonyalı Mümin Ali, Çağdaş Makedonya Türk Edebiyatı hakkında konuşmasını sundu. Türkiye’den İmge dergisi yayın yönetmeni  Burak Koç ise Türk şiiri hakkında bir konuşma yaptı. Kırgızistandan Babur Abdulkarimov Kırgızistan Türk edebiyatı tarihini anlattı. Bosna’dan Muhammed Valyevac ise Bosna’daki Türk edebiyatının seyrini anlattı.

Etkinliğe Kosova’dan katılan şair Sümeray Cenolari, “Umut Çiçekleri” adlı bir şiir kitabı yazdığını söyledi. Cenolari, Kosova’nın Osmanlı topraklarından çıkmasıyla edebiyatın zayıfladığına vurgu yaparak, “İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 1960’lı yıllarda edebiyatta tekrar gelişme oldu. Roman, öykü, şiir gibi birçok tarzda ürünler veriyor Kosovalı edebiyatçılar. Özellikle tiyatro oyunları, Kosova’daki edebi eserler arasında önemli bir yer tutuyor.” dedi.

Türkmenistan’dan Begenç Miradov ise 6 yıldır Türkiye’de yaşadığını ve felsefe bölümünde okuduğunu anlattı. Çocukluğundan bu yana edebiyatla ilgili olduğunu aktaran Miradov, “Orta Asya’da, 18. yüzyıl için Mahtumkulu Firaki, son zamanlar için de Cengiz Aytmatov önemli edebiyatçılardır. Mahtumkulu Firaki, İran’ın Türkmenlerle çatıştığı zamanlarda şiirler yazmıştır. Halkın acısına şahit olarak şiirler yazan şairin birçok şiiri savaştan dolayı kaybolmuş, yaklaşık bin 500 tanesi bugüne ulaşmıştır. O coğrafyalarda ayrıca dini ve ahlaki yönlerden şiirler de kaleme alınmıştır.” diye konuştu.

Türkiye’den “Butimar” edebiyat dergisi imtiyaz sahibi Şeyma Subaşı da Türkiye’de öykücülüğün birçok evreden geçtiğini vurguladı.

 

Read Previous

Saraybosna’da “Selam ya Resulallah” Etkinliği Başladı

Read Next

Ankara’da sanatının 50. yılında Zeynel Beksaç toplantısı yapıldı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *