Polonya Başbakanı, Bulgaristan’ın AB sınırlarını koruma çabalarını övdü

Bulgaristan’ı resmi ziyarette bulunan Polonya Başbakanı Beata Szydlo, Bulgar mevkidaşı Boyko Borisov ile görüştü. Görüşmeden sonra basına açıklamalarda bulunan Şidlo,”Bulgaristan, Avrupa Birliği (AB) dış sınırlarını koruma görevini çok iyi bir şekilde yerine getirdiği için Schengen Alanı’na katılmayı hak ediyor” diye kaydetti.

Polonya Başbakanı, Bulgaristan’ın mali sonuçlarının muhteşem seviyede olduğunu söyledi. Şidlo’nun ifadelerine göre böyle sonuçlara sahip her bir ülkenin gurur duyması ve diğer AB ülkelerine örnek olması gerekir.

Polonya Başbakanı, şunları belirtti: “Bulgaristan ve Polonya’yı birbirine bağlayan çok şey vardır. Bizler dostuz ve dostluğumuzun bozulmaması için çalışacağız. Altyapı, sosyal politika ve tabii ki güvenlik gibi birçok ortak konumuz var”.

Başbakan Borisov, iki devletin kömüre bağımlı olduğunu ve bu yüzden termik elektrik santrallerinin ömrünü uzatmak ve maden sanayinin devam etmesi için maksimum çaba sarf edeceklerini kaydetti. Başbakan, AB ülkelerinin “itaatkar ve yaramaz” diye değil, “disiplinli ve disiplinsiz” diye ikiye ayrılması gerektiğini belirtti.

Borisov, “Şidlo, AB Konseyinde önceliklere uyulması meselesinin ortaya konulmadığına ve onlara kaç ülkenin uyduğuna şahittir. Oysa Maastricht kriterlerine göre bütçe açığının GSYH’ya oranı yüzde 3’ün altında ve dış borç stokunun GSYH’ya oranı yüzde 60’ın altında olması gerekir. Bu kriterlere uyulduğunda mali krize düşmeyeceğiz. Bulgaristan, ev ödevini yaptı ve kurallara sıkı bir şekilde uyuyor” dedi.

Şidlo, “Bende AB ülkelerinden bir kısmının kendi çıkarlarını korumak ve aynı zamanda, örneğin göç gibi, Avrupa’nın baş edemediği meseleleri örtmek istediği izlenimi oluştu. Bulgaristan, AB’nin sığınması baskısından nasıl korunabileceğini gösteren örnek bir ülkedir. Özellikle AB’nin eski üyeleri kendi çıkarlarını korumak için Avrupa’yı bölmeye çalışıyorlar” diye sözlerine ekledi.

İki Başbakan, Merkez ve Doğu Avrupa ülkeleri tarafından kabul edilmesi için geçici görevle başka bir AB ülkesine işçi gönderilmesi ile ilgili direktifin uzlaşma seçeneği bulunması konusunda birbirini destekleyeceklerini açıkladılar. Polonya, özellikle ulaştırma şirketlerinde çalışan işçilerin geçici görevle başka bir AB ülkesine gönderilmesi üzerinde uzlaşma sağlanmasını ısrar ediyor.

Şidlo, ülkesinin Minsk Anlaşması’na uymaya başlayıncaya kadar Rusya’ya karşı yaptırımların kaldırılmasına karşı çıkacağını söyledi.

 

kırcaalihaber

Read Previous

Batı Trakya’da çocuk dergisi yayınlanmaya başladı

Read Next

Türkiye ve Kosova Dışişleri Bakanları bir araya geldi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *