Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde işsizlik kritik seviyelerde

Colliers International tarafından hazırlanan Merkez ve Doğu Avrupa’da Emek Piyasasının Gizemi Raporu’nda “İşsizliğin çok düşük seviyeleri, dinamik büyümenin, göçün ve hizmet sektörünün hızla gelişmesi, Avrupa Birliği (AB) üyesi olan altı Orta ve Doğu Avrupa ülkesinde önemli ölçüde nitelikli eleman sıkıntısına yol açtı” denildi. Sonuç olarak bu ülkelerin ekonomik gelişiminde yavaşlama ve bölgedeki özel yatırımları azaltma tehlikesi ortaya çıkıyor. 

Eğer bu gerçekleşirse bir sonraki ekonomik döngüde bölgede işletme kurmak için satın alınan arazi ve yapılara olan talebi de olumsuz yönde etkileyecektir.

Analiz sonuçlarına göre ilk önce Batı Avrupa’daki işçilerin geri dönüşü olmak üzere altı olasılık var. Uluslararası şirketin verilerine göre 2016 yılı itibariyle Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan’ın 500 000’den fazla vatandaşı Batı Avrupa’ya göç etti. İşçilerin geri dönüşü için ön koşul, kendi ülkelerindeki ücretleri yükseltmektir.

Analize göre başka bir emek kaynağı, eski Sovyet cumhuriyetleridir, çünkü yabancıların varlığı bölgede ilk defa bu kadar gözle görünür durumdadır. Raporda 2017’de Çek Cumhuriyeti nüfusunun yüzde 7,1’inin diğer ülkelerin vatandaşı olduğuna işaret eden Dünya Bankası’nın verilerine atıfta bulunuldu. Bu oran en düşük seviyede yüzde 1,8 ile Polonya’dadır. Aynı kaynağa göre 221 307 kişi Ukraynalıdır ve bu rakam gerçekte iki katına çıkabilir. Ukraynalılar Polonya ekonomisini destekliyor ve bu nedenle işgücü kıtlığı sorununun çözümüne yardımcı oluyor. Rusya, Beyaz Rusya ve Moldova gibi diğer ülkelerin vatandaşları da buna katkıda bulunabilirler.

Daha iyi eğitim ve öğretim ve 15-64 yaş arasındaki insanlar arasında iş aktivitesini artırmak yoluyla işgücü piyasasının kalitesini iyileştirmek de uzun vadeli başarılı politikalar olacaktır.

Analiz sonuçları, iş akışı otomasyonunun ve daha kısa bir çalışma haftasının da işgücü piyasasında olumlu bir etki yaratabileceğini göstermektedir. Örneğin, otomotiv endüstrisinin 28 saatlik bir haftalık çalışma rejimine geçtiği Almanya örnek gösterildi.

 

 

Kırcaalihaber

 

Read Previous

Samsun heyeti Prizren Belediyesi’ni ziyaret etti

Read Next

Kosova’da Süper Kupa’nın sahibi Drita oldu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *