Maarif Vakfından Balkanlarda FETÖ mesaisi

Türkiye Maarif Vakfı, kuruluşunun üzerinden geçen 8 ayda Balkan ülkelerindeki FETÖ ile irtibatlı eğitim kurumlarına yönelik çalışmalara hız verdi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Balkan Koordinatörü’nün Bosna Hersek’te görev yapması ve sürekli olarak Balkan ülkelerindeki FETÖ yapılanmalarına karşı ziyaretler gerçekleştirilmesi, bölgeye gösterilen önemi ortaya koyuyor.

Balkanlardaki Bosna Hersek, Arnavutluk, Kosova, Makedonya ve Romanya’dakiler başta olmak üzere FETÖ ile irtibatlı ya da iltisaklı okulların devir işlemlerinin yürütülmesi ve bu ülkelere Türk okullarının açılması için yoğun ziyaret ve temaslara başlandı.

Maarif Vakfının Arnavutluk, Kosova, Makedonya ve Romanya temsilcileri de iş başı yaptı.

Vakfın Balkan ülkelerinde yürüttüğü çalışmalar şöyle:

Bosna Hersek
Başkent Saraybosna ile Tuzla ve Bihaç şehirlerinde okul açılması konusunda kanton başbakanları ve eğitim bakanları düzeyinde girişimlerde bulunuldu. Bunun yanı sıra Saraybosna’da Kanton Eğitim Bakanlığı ile okul açma mevzuatı konusunda görüşmeler yapıldı. Bosna Hersek İslam Birliğine ait okul binalarının kiralanması için görüşmeler olumlu bir noktaya geldi.

Bosna Hersek’te FETÖ’nün 15 eğitim kurumu bulunuyor. Bunlar içinde yer alan bir üniversitenin, hileli yollarla Amerikalı bir şirkete devredildiği iddia ediliyor.

Arnavutluk
Katarlı bir yatırımcı tarafından 2011 yılında Tiran merkezde kurulan Kanada Teknoloji Enstitüsü ile anlaşma sağlandı. 11 Mayıs’ta yapılan ön protokol ve anlaşma ile Türkiye Maarif Vakfı dünya üzerindeki ilk üniversite eğitimini Arnavutluk’ta verecek. 2016-2017 eğitim döneminde iki fakültesi, 420 öğrencisi, 50’ye yakın akademisyeni bulunan üniversitenin 2017-2018 dönemi için öğrenci hedefi 600 olarak planlanıyor. Üniversiteye yeni fakültelerin eklenmesi ve akreditasyon süreçleri üzerinde ayrıntılı çalışmalar devam ediyor.

Balkanları üs olarak belirleyen FETÖ, Arnavutluk’ta ikisi üniversite olmak üzere 12 eğitim kurumuna sahip.

Karadağ
Karadağ İslam Birliği Başkanı Rıfat Fejziç ile yapılan görüşmede, Ulcinj şehrinde kaba inşaatı tamamlanan kız medresesinin (imam hatip) inşaat çalışmalarının bitirilmesi ve işletilmesi konusunda söz birliğine varıldı. Gelecek günlerde iş birliğinin sürekli hale getirilmesi için iki kurum arasında protokol imzalanması planlanıyor. Söz konusu okulun 2018-2019 eğitim yılında hizmete açılması düşünülüyor.

Kosova
Priştine’deki Sultan Murat Amerikan Akademi, 25 Nisan’da imzalanan protokolle Türkiye Maarif Vakfına devredildi. 70 öğrencisi bulunan okul, anaokulu, kreş, ilk, orta ve lise seviyelerinde lisans sahibi. 350 öğrenci kapasiteli okulun gelecek yıllarda yeni projeler ile büyüme imkanı bulunuyor. Modern fiziksel alt yapıyı barındıran okulda, öğrenciler için yatılı pansiyonlar ile kaliteli eğitim verme olanağı bulunuyor.

Maarif Vakfı, FETÖ ile irtibatlı beş okulun bulunduğu Kosova’da başkent Priştine ile Prizren’de iki ayrı okul ile faaliyete başlayacak.

Makedonya
Uluslararası Balkan Üniversitesi ile görüşmeler yapıldı. Üniversite vakfı tarafından başvurusu yapılan ilk, orta ve lise seviyesinde lisansların Maarif Vakfına devredilmesi konusunda sözlü olarak anlaşıldı. Bu anlaşma gelecek günlerde iş birliği protokolüyle hayata geçirilecek ve Maarif Vakfı Makedonya’da da eğitime başlamış olacak. Ülkede FETÖ ile iltisaklı 7 okul yer alıyor.

Romanya
Araştırmalar çerçevesinde, okul binaları ve lisansları konusunda önemli adımlar atıldı. Okul binası olarak yapılmış ancak finansal nedenlerden dolayı işletilmesi mümkün olmamış hazır haldeki bir okul binasının Maarif Vakfı tarafından satın alınarak eğitime başlanması için heyetler arası görüşmeler sürüyor. FETÖ ile irtibatlı Romanya’da 10 okul bulunuyor.

Kaynak: AA

Read Previous

Rusya ile Yunanistan ticaret hacminde önemli artış

Read Next

TİKA’nın desteğiyle Karadağ’da Osmanlı Arşivleri sergisi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *