Kosova Türk Yazarlar Derneği’nden Ramazan’da şiir gecesi

Türk dünyası şiiri Prizren’de anadil güzelliğiyle coşup taştı.

Kurulduğu 1994 yılından bu yana Kosova’da çalışmalarıyla Türk kültür ve sanat dünyasına damgasını vurup Türkçe’nin değişmez adresi konumunda olmayı başaran Kosova Türk Yazarlar Derneği Prizren’deki ‘Yunus Emre’ Enstitüsü’nde bir etkinliğe daha imza atarak, Türk dünyası şiirini anadili güzelliğiyle coşturup taştırdı.

Prizren’deki Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleşen şiir toyunda şiirleriyle geceye renk katanlar arasında:Enver Baki, İskender Muzbeg, Zeynel Beksaç, Miftar Acemi, Reşit Hanadan, Birsen Gota, Mürteza Büşra, Özcan Micalar ve Edin Kude vardı.

Ancak, tam bir şölen havasında geçen geceye bu şairler dışında:İlhami Emin, Rahmi Ali, Mustafa Özçelik, Bestami Yazgan, Mustafa Uçurum, Ümit Yaşar Işıkhan, Feyyaz Sağlam, Leyla Şerif Emin, Ganire Paşayeva, Rifat Emin, Biba İsmail, Dervişe Güneyyeli, Arife Haskuka, Şemsettin Küzeci, Nadide Bırvenik, Şecaettin Koka, Aziz Serbest, Hasan Ahmet, Habibe Ahmetova, Sümeyra Cenolar, Elmaz Bahşış, Özden Beyoğlu, Mehmed Arif, Emel Hamza Şerif, Hayat Memiş, Rakip Ertuğrul Eriz, Edanur İnce,Berfin Altuntaş, İlayda Hökelek, Kadira Gülderen, İrem Sait’in göndermiş oldukları şiirler de sanatçı Yunus Şimşek tarafından okunarak, şairler kenti Prizren’de, bir sözle Rumeli’de şiirin Türkçe vuran kalbinin nabzına tanık olundu.

Dizeler Kırım’dan, Irak’tan, Bulgaristan’dan, Batı Trakya’dan(Yunanistan), Romanya’dan; Üsküp, Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Tokat, Priştine, Çanakkale, Resne’den gönderilmişti. Sağolsunlar, bizi yalnız bırakmadı şair dostlarımız. Türkçe’nin delikanlısı Prizren’de şiirimiz toy etti. Öteden beri arzuladığımız bir tabloydu bu… Beraber olmak, Türk Dünyası Edebiyatıyla sarmaş dolaş olmak. Birbirimizi daha iyi tanımak. Sevmek ve dilimizce yaratılan değişik coğrafyalardaki güzelliklerden hep birlikte haz almak. Ve dünyada Türk edebiyatının konumunu daha bir saygın hale getirmek. Arzumuz buydu. Bunu gerçekleştirmenin ya da bu yolda adımlamanın gururu ve mutluluğu içindeyiz.

Etkinlikte, 2018 için Türk Dünyasında Yılın Edebiyat Adamı seçilen Batı Trakyalı ünlü şair yazar Rahmi Ali’nin yaşamı ve yapıtları üstüne özellikle duruldu ve eserlerinden örnekler okundu.

Ünlü şair, yazar, çevirmen, dergici Necati Zekeriya’yı ölümünün 30. yılında bir kez daha saygı ve minnetle anıldı. Yıllar önce vefat eden yine değerli şairlerlerden Fahri Mermer yad edildi. Ara sıra etkinliklerde katılan ve geride bıraktığımız günlerde hayatını kaybeden Kosova’nın ünlü Roman şairi Kuytim Paçaku da anıldı.

“…Nasıl olur Roman şiiri?… demişti bir şiirinde Paçaku. Taner Güçlütürk’ün Türkçe’ye kazandırdığı bu şiire bir göz atalım:

” Bir avuç keder al/ İçine bir iki damla gozyaşı kat! /Biraz toz Sonu gelmeyen yollardan/ Biraz da sonsuz aşk mevsiminin kokusundan… /Sonunda /Sevginin acılı baharatını alıp serp/ Üç beş yıldız üstüne /Ve ruhun ateşinde pişsinler diye hep beraber Sabaha kadar bırak… İşte böyle olur roman şiiri…Paçaku’ya ve vefat eden tüm şair yazarların ruhları şad olsun diyoruz…

Gecede ayrıca, her zaman mekanda etkinlik düzenlenmesine anlayış gösteren Yunus Emre Kültür Merkezine ve müdürü Mehmet Ülker’e, Yeliz Çakıroğlu’na ve tüm personeline dernek adına teşekkür edildi.

Gecede okunan şiirler, konukların gönüllerini okşadı, şair olmanın, şiiri sevmenin bir veli nimet olduğuna bir kez daha inanıldı.

Program, Zübeyde Hanım Türk Kadınları Korosu’nun Şef Nevzat Şundo yönetiminde sunduğu mini konserle son buldu.

Rumeli’de Türkçenin gürül gürül yankılanması için bu uğurda yolculuğumuz tüm yoğunluğuyla devam edecektir./Z.Beksaç/

Read Previous

Kapıkule’de 21 kilometrelik tır kuyruğu

Read Next

Kültür Bakanlığı’nda devir teslim töreni düzenlendi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *