Bulgaristan’daki Rus anıtları

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da , 93 harbine ithaf edilmiş ve Bulgarların Ruslara olan minnetarlığının da simgesi olan çok sayıda anıt mevcut…

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da bugün 93 harbine ithaf edilmiş çok sayıda anıt var. Bu anıtlar, Bulgarların Ruslara olan minnetarlığının da simgesi. Sofya’daki pek çok sokak da, bu savaşta görev alan Rus komutanların isimlerini taşıyor.

Aleksandır Nevski meydanı bugün Sofya’nın en önemli meydanlardan biri. Meydanın arkasında aynı ismi taşıtan bir katedral var.

Bulgarlar Ruslara olan minnetarlığını ifade etmek üzere neredeyse bütün şehirlere dev anıtlar kurmuştur.
Ancak onlardan en büyüğü Sofya’da bulunan Aleksandır Nevski katedrali.

Savaştan yeni çıkmış ülkeden köy köy gezilerek toplanan bağış ve hibelerle işte bu dev anıt kuruldu. Bugün hem katedral, hem anıt, hem de Bulgaristan’ın kurtarıcısı olarak gördüğü Ruslara teşekkür ifadesi olarak yer alıyor.
Katedralin temeli 1882 yılında Ayastefanos Barış Anlaşması’nın 4. yıldönümünde atıldı. Katedrali 1924’ten bu yana Bulgar Ortodoks Kilisesi’nin merkezi.

“Kurtarıcı Çar” anıtı adını taşıyan dev anıt ise parlamento binası önünde yer alıyor. Onu çevreleyen meydan da “Kurtuluş” adını taşıyor.

1907 yılında, yani 93 harbinin 20. yılında inşa edilen anıt, Bulgar halkının Rus çarına olan minnetarlığını simgeliyor.

Floransalı heykeltraş Arnoldo Zoki tarafından yapılan anıt, 15 ülkeden 90 sanatçının katıldığı bir yarışmanın ardından dikildi.

Anıtta; Rus çarı 2. Aleksandır’ın 4.5 metre yükseklikteki atlı figürü bronzdan yapılmış, anıtın toplamın yüksekliği ise 12 metre.

Mermerden yapılmış anıtın doğu kısmında Rus devlet arması ve cesaret nişanı var. Anıtın üzerinde ise “İkinci Aleksandır anısına, onu çok seven kurtartrılmış Bulgaristan’dan” yazıyor.

PARLAMENTO – “BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR”
Aynı meydanda, Bulgaristan parlamento binası bulunuyor.

Binanın ön cephesinde ise 1877-78 Osmanlı Rus savaşı sırasında sıkça kullanılan “Birlikten kuvvet doğar” ifadeleri yer alıyor.

Sofya’da adını Rus anıtından alan bir meydan daha var.

Bu meydana açılan sokaklara ise 93 harbinde önemli roller üstlenmiş Rus generallerin isimleri verilmiş.
Bunlardan biri Skobelev sokağı…

Sokağın başında ise 93 Harbi’nin Ruslar açısından dönüm noktası olan ve Bulgaristan için “Çanakkale” anlamına gelen Şipka Geçidi’ndeki savaşın komutanı General Skobelev’in bronz büstü var.

Nevski meydanına yakın “Antikacılar çarşısı” olarak bilinen yerde ise, Şipka gönüllülerine adanan bir anıt var. Anıtın üzerinde “Şipka” destanıyla ünlü Bulgar yazar İvan Vazov’un dizeleri yer alıyor.

Belediye binasının da bulunduğu “Moskovska” sokağı da Ruslara duyulan minnettarlığın ifadesi. bu sokağın devamında ise 93 Harbi’nin Bulgar önderlerinden Vasil Levski’nin anıtı bulunuyor. Levski, bugün Bulgar halkı için milli bir kahraman.


Dünya Bülteni

Read Previous

Bosna Hersek’in önemli şair ve entelektüeli Melika Salihbeg Bosnawi vefat etti

Read Next

Ortaöğretimde Arnavutça ve Boşnakça dersler bu yıl başlıyor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *