Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Sırbistan’daki erken parlamento seçimlerinde Öğrenci Listesi’nin elde ettiği zaferi memnuniyetle karşıladığını belirterek, sonucun ülke tarihinde yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu söyledi.
Sosyal medya platformu X üzerinden açıklama yapan Zelenski, Sırbistan’daki siyasi değişime dikkat çekerek, “Sırbistan’da değişim yaşandı, Öğrenci Listesi kazandı. Bu, ülkenin ve halkının tarihinde açıkça yeni bir sayfa. Sırbistan’a başarı, gerçek kalkınma ve Avrupa toplumuyla sıcak ilişkiler diliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Sırbistan’a Ukrayna halkına, devletine ve bağımsızlığına gösterdiği saygıdan dolayı teşekkür eden Zelenski, iki ülke arasındaki iş birliğini geliştirmeye hazır olduklarını belirtti.
Zelenski, “Toplumlarımızı güçlendiren ve insanlara daha fazla fırsat sunan ortak başarılarımızdan her zaman mutluluk duyuyoruz.” dedi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı ayrıca, Sırbistan vatandaşlarının geleceğe ilişkin beklentilerinin gerçekleşmesini temenni etti.
Öğrenci Listesi oyların yüzde 52,54’ünü aldı
Sırbistan Cumhuriyet Seçim Komisyonunun (RIK) pazartesi sabahı açıkladığı geçici sonuçlara göre, 8 bin 392 sandığın 8 bin 77’sinin sayılmasıyla Öğrenci Listesi oyların yüzde 52,54’ünü aldı.
Aleksandar Vuçiç’in öncülüğündeki Birleşik Sırbistan listesi ise yüzde 39,29 oy oranında kaldı.
Seçimlere katılım oranı yüzde 68,78 olarak açıklanırken, toplam 4 milyon 211 bin 957 seçmen sandık başına gitti.
CeSID’in yüzde 96’sı işlenen örnekleme dayanan tahminlerine göre, 250 sandalyeli Sırbistan Parlamentosunda Öğrenci Listesi’nin 140, Birleşik Sırbistan listesinin ise 103 milletvekilliği kazanması bekleniyor.
Voyvodina Macarları Birliğinin 3, Arnavut Koalisyonunun 2, Rasim Lyayiç ve SDA Sancak listelerinin ise birer milletvekili çıkarması öngörülüyor.












