Yunanistan’da gümrük ekipleri, Kuzey Makedonya ve Türkiye sınırındaki iki sınır kapısında yaptıkları kontrollerde toplam 1.296 tüp kaçak soğutucu gaz (freon) ele geçirdi.
Yunanistan Bağımsız Kamu Gelirleri Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, kaçak ürünler iki ayrı yük aracında bulundu. Ele geçirilen freon nedeniyle ödenmeyen gümrük vergisi ve diğer vergilerin toplamının 338 bin avroyu aştığı tahmin ediliyor.
7 Ağustos 2026’da gerçekleştirilen denetimlerde, Kuzey Makedonya sınırındaki Doyran-Doyrani Sınır Kapısı’nda boş bir yük konteyneri kontrol edildi. Araçta özel olarak hazırlanmış bir bölmede 296 tüp R134a tipi kaçak freon bulundu. Bu ürünlere ilişkin ödenmeyen gümrük ve vergilerin yaklaşık 55 bin avro olduğu belirtildi.
Türkiye sınırındaki Kipi Sınır Kapısı’nda ise Türk plakalı bir çekici ve römork kontrol edildi. Araçta, beyan edilen alçıpanların altına gizlenmiş 1.000 tüp R404A tipi freon ele geçirildi.
Yunan makamları, söz konusu soğutucu gazın Avrupa Birliği’ne ithalatının yasak olduğunu açıkladı. Kipi Sınır Kapısı’nda ele geçirilen ürünlerin toplam değerinin 884 bin 400 avro, ödenmeyen gümrük ve vergilerin ise 283 bin 538 avro olduğu bildirildi.
Her iki operasyonda ele geçirilen kaçak ürünlere el konulurken, olaylarla ilgili yasal işlemlerin başlatıldığı açıklandı.











