ÄéáêáíáëéêÞ óõíÝíôåõîç ôýðïõ ôïõï ÐñïÝäñïõ ôçò ÍÝáò Äçìïêñáôßáò ÊõñéÜêïõ ÌçôóïôÜêç, ÊõñéáêÞ 12 ÌÜç 2019. (EUROKINISSI/ ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)
Yunanistan Başbakan Kyriakos Miçotakis Avrupa Birliği devletlerine Yunan adalarında biriken kaçak göçmenlerden kendi ülkelerine daha fazla sayıda almaları çağrısında bulundu ve tüm üyelerin sorumluluğu adil şekilde paylaşması gerektiğini belirtti.
İltica etmek için Yunan adalarına ulaşan kaçak göçmenler nedeniyle adalarda altyapının kaldıramayacağı seviyede nüfus artışı gerçekleştiğini dile getiren Miçotakis “Avrupa Komisyonu’nun da önerdiği gibi ortak bir Avrupa İltica ve Göç Anlaşması’na ihtiyacımız var. Bu yükün daha fazla paylaştırılması gerekli” dedi.
Alman Bild am Sonntag gazetesine konuşan Miçotakis, daha fazla sayıda iltica başvurusunun bürokratik işlemlerinin diğer AB ülkelerinde yapılmasının da sürecin hızlanması ve mağduriyetlerin azalması bakımından gerekli olduğunu ifade ederek taleplerinin karşılanmaması halinde hükümetinin Türkiye’den gelmeye devam eden göçmenlere karşı daha sert önlemler almak zorunda kalacağını duyurdu.
Miçotakis göçmenlerin sınır dışı edilmeye başlanabileceğini ve bu şekilde meseleyi uluslararası boyuta taşıyabilecekleri uyarısında bulundu. Yunanistan Parlamentosu’nda da konuya ilişkin konuşma yapan Miçotakis şunları söyledi:
“Açık konuşayım verdiği sözleri tutmayan ve üzerine düşen yükü omuzlamayan belli bazı üye ülkelere yönelik olarak yaptırım uygulanması için konuyu AB düzeyinde gündeme getireceğim. Biz tel örgüler veya duvarlar inşa etmek istemiyoruz ancak ülkemize gelen kaçak göçmenlerin yüzde 80’i artık savaştan kaçan mülteciler değil. Her 10 kişiden sadece 2’si Suriyeli. 2015’te bu oran yüzde 75 idi. Artık gelenlerin çoğu ekonomik sebeplerle geliyor ve yüzde 50’sini Afganlar ve Pakistanlılar oluşturuyor.”