Yunan rejiminin Çameryalı Arnavutlara karşı işlediği soykırım ve ayrımcılık Üsküp’te protesto edildi

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Arnavut vatandaşlar tarafından Yunan rejiminin Çameryalı Arnavutlara karşı işlediği soykırım ve ayrımcılığı protesto etmek için yürüyüş düzenledi.

Üsküp Kalesi’nde başlayan yürüyüş Yunanistan Büyükelçiliği’nde yapılan basın açıklaması ile sona erdi.

Protestocular yürüyüş sırasında sık sık “Çamerya” ve “Üsküp Çamerya’dır” sloganları attı.

Protestocu genç tarafından yapılan açıklamada, “Kuzey Makedonya’da yaşayan Arnavutlar olarak bugün Yunanistan Büyükelçiliği önünde hakları ayak altına alınan, kendi topraklarından kovulan ve soykırıma uğrayan Çamerya Arnavutlarının sesi olmak için bir araya geldik.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan hükümetinden Çamerya Arnavutlarının evlerini ziyaret etmelerine izin verilmesini talep eden protestocular, Çamerya Arnavutlarına yönelik yapılan milli ve dini ayrımcılığa son verilmesi çağrısında bulundu.

Çamerya bölgesinde neler yaşandı?

Arnavutluk’un güneyinden başlayan Çamerya bölgesi, halen Yunanistan toprakları içerisinde kalan Yanya’dan Preveze’ye kadarki bölgeyi kapsıyor.

Yanya vilayetine bağlı bu bölgede yaşayan Arnavutlar, 1913 yılına kadar Osmanlı vatandaşıydı.

Çamerya bölgesi, Balkan Savaşı sonunda 1913’te yapılan Londra Konferansı’nda etnik ve azınlık bir bölge olarak Yunanistan’a teslim edildi. 1910 yılında yapılan nüfus sayımında bölgede 83 bin Arnavut yaşıyordu.

Yunan General Napoleon Zervas komutasındaki kuvvetler, İkinci Dünya Savaşı sırasında, Çamerya Arnavutlarına yönelik katliam gerçekleştirdi.

Haziran 1944’ten Mart 1945’e kadar süren etnik temizlik harekatı sırasında 2 bin 900 erkek, 214 kadın ve 96 çocuk öldürüldü, 745 kadına tecavüz edildi, 68 köyden 5 bin 800 ev yakıldı. Ayrıca 2 binin üzerinde vatandaş da kötü yaşam şartları ve göçlerden dolayı hayatını kaybetti.

Yunan generalin başlattığı etnik temizlik nedeniyle 35 bin civarında Arnavut, Çamerya bölgesinden Arnavutluk’a kaçmak zorunda kaldı.

Türkiye ve dünyanın farklı noktalarına göç etmek zorunda kalan Çameryalı Arnavutlar, Arnavutluk’un birçok şehrine yerleşti.

Çameryalı Arnavutlar, 1944’te yaşananların soykırım olarak tanınmasını, Yunanistan sınırında kalan vatan topraklarını ziyaret etmek ve mülkiyet haklarının teslim edilmesini istiyor.

Read Previous

UEFA’dan deplasman golü kararı

Read Next

Zaev: Hiçbir hükümetin Makedon dili ve kimliği üzerinde müzakere etme hakkı yok