YÖKAK ile IUS arasında iş birliği protokolü imzalandı

Bosna Hersek’te Türk ve Boşnak girişimciler tarafından 2004 yılında kurulan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) ile Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) arasında iş birliği protokolü imzalandı.

IUS Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş ile YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar tarafından imzalanan iş birliği protokolü, IUS’un uluslararası anlamda görünürlüğünü de artıracak.
Kar, imza töreninin yaptığı açıklamada, kalite güvencesinin önemine dikkati çekerek, “Akreditasyon, öğrenciler, gerek çalışmak için gerek ileri eğitim için yurt dışına gittiklerinde eğitim aldıkları yerin eğitim kalitesiyle ilgili güvence veriyor.” dedi.

Kalite güvencesinin, aslında öğrencilerin sahip oldukları yeterliliklerin güvencesini verdiğini ve öğrenci hareketliliği sürecini kolaylaştırdığını aktaran Kar, “Ulusal kalite ajanslarının yapıları, işleyişleri ülkelerin idari yapılarıyla yakından alakalıdır. Üniversiteler akademik özgürlükten dolayı otonom yapılar. Farklı uygulamalar, güzel uygulamalar çıkabiliyor. Bu iş birliğinin bir de karşılıklı birbirimizden öğrendiğimiz boyutu var.” diye konuştu.

IUS ile imzalanan anlaşmaya da değinen Kar, “IUS’tan mezun olan öğrenciler, hem Bosna Hersek’te hem de dünyanın dört bir yanında, göğsünü gere gere, Avrupa standartlarında kalite güvencesi uygulaması yapan ve Avrupa Kalite Güvencesi Tescil Birimine tescilli bir kalite kuruluşu tarafından akredite edilmiş bir üniversitenin mezunuyum diyebilecek.” şeklinde konuştu.

Bosna Hersek Yükseköğretim ve Kalite Güvencesi Geliştirme Ajansıyla (HEA) da iş birliği mutabakat zaptı imzaladıklarını anımsatan Kar, “Ülkelerin hem idari yapıları hem yükseköğretimin büyüklüğü, genişliği farklılık arz ediyor. Farklı tecrübelerimiz var. Öncelikle ajans düzeyinde tecrübelerimizi paylaşacağız.” ifadelerini kullandı.

Kar, Türkiye’nin gönül coğrafyasında olan ülkelerdeki ajanslarla bağlarını güçlendirmek istediklerini kaydetti.

HEA Başkanı Prof. Dr. Enes Hasic de YÖKAK ile iş birliğinden büyük memnuniyet duyduğunu dile getirerek, “Türkiye gibi büyük bir eğitim alanına sahip bir ülkenin tecrübelerinden faydalanabilecek olmak bizim için çok önemli.” dedi.

Öte yandan, IUS’ta düzenlenen “Yükseköğretim Kurumlarında Kalite Güvencesinin Kazanımları” konulu bir seminerde de Prof. Dr. Kar öğrencilere ve akademisyenlere sunum yaptı.

Kaynak: Balkan News

Read Previous

Bosna Hersek’te YEE’nin “Osmanlıca-Türkçe” kursiyerlerine sertifikaları verildi

Read Next

NATO’nun askeri bütçesi yüzde 25 artışla yaklaşık 2 milyar avroyu buldu