Yazar, şair, gazeteci Şecaettin Koka’ya Yaşam Boyu Hizmet Ödülü verildi

Kosova Türk Yazarlar Derneği tarihinde bir ilk yaşandı. Yazarlar derneği dün ilk kez, Yaşam Boyu Hizmet Ödülü’nü ünlü yazar, şair, gazeteci Şecaettin Koka’ya verdi. Zeynel Beksaç, İskender Muzbeg, Dr.Taner Güçlütürk ve Yunus Şimşek’ten oluşan heyet Ankara’dan doğum yeri Prizren’e gelen Şecaettin Koka’yı ziyaret ettiler.

1945 Prizren doğumlu olan Koka’ya, elli yılı aşkın bir dönem Kosova’daki kültür sanat dünyasına çok yönlü katkılar sunup, Türkçe’nin buralarda yaşatılmasına nice güzellikler verdiğine dikkat çekildi.

Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı Zeynel Beksaç’ın elinden ödülü alan Şecaettin Koka, ödülü almaktan çok büyük mutluluk duyduğunu, yazarlar derneğinin son yıllardaki etkinliklerinin her türlü övgüyü hak ettiğini ve bundan böyle de bu topraklarda daha nice etkinlikler sergileyeceğinden inancının tam olduğunu belirtti.

Şecaettin Koka Kimdir?

6.03.1945 yılında Prizren’de doğdu. İlk ve ortaokulunu olduğu gibi  liseyi de Prizren’de bitirdi. Ardından Priştine Türk Dili ve Edebiyatı Eğitbilim Bölümü’nü Priştine’de okudu. 1967 yılında “Birlik” Gazetesi’nde gazeteciliğe başladı. 1969 yılında Priştine’de “Tan” Gazetesi’nin yayımlanmaya  başlaması üzerine bu gazeteye geçti. Ve uzun yıllar “Tan”ın Prizren muhabirliğini yaptı.

1978 yılında “Tan” yayınları arasında ilk olarak “Karadüzen” romanı çıktı. 1983 yılında Üsküp’ün Sesler yayınları arasında “Sıradan  Adamlar” adlı öykü kitabı yayınlandı. “Sait Demo” adlı eseri önce Üsküp Radyosu’nda, ardından da Prizren Radyosu tarihinde ilk dram olarak  yayınlandı. “Gönül Sancısı” 1983 yılında Yeni Dönem Yayınları arasında üçüncü kitabı olarak okura ulaşırken,  2006 yılında yazarın dördüncü kitabı olarak “Meriç Ötesi” adlı romanı günyüzü görür. 2007 yılında özel yayın olarak savaş anılarını ele aldığı “Umudun Beni Terkettiği Günler”i yayınlar. Son Bengü Yayınları arasında çıkan 2012 yılındaki “Kanunsuz Toprak”(Balkan Elden Giderken) adlı romanıdır.

Öykü, şiirleri: “Sesler”, “Esin”, “Çevren”, “Çığ” “Bay”, ”Sevinç”, “Tomurcuk”, “Kuş”, “Filiz”, ”Türkçem”, “İnci”, “Türk Dili” dergilerinde yayımladı.

Şecaettin Koka’nın diğer bir zengin yanı da gazetecilikti. Profesyonel olarak “Birlik” ve “Tan” gazetelerinde çalıştı. Hemen hemen her içerikte konuları yazılarında ele aldı. Kültür sanat olaylarını en sıralı olarak izleyen gazetecilerden biriydi. Yıllarca “Doğru Yol” Derneği’nin faaliyetlerine yazılarında yer verdi. Bu derneğin edebiyat kolu başkanlığını yaptı. Derneğin yönetim kurullarında katkısını sundu. Bir sözle “Doğru Yol” derneğinin afirmasyonunda, tanıtılmasında çok büyük hizmeti oldu.

Son Kosova Savaşı ardından Kosova’dan ayrılıp Ankara’ya yerleşti. Orada da yazmaya devam etti. Eserler yayımladı.

Read Previous

TİKA’dan Karadağ’da genç çiftçilere destek

Read Next

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in görüşmesi başladı