Vučić: Sırbistan ordusu güçleniyor, zorunlu askerlik kapasiteyi artıracak

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, ülke ordusunun giderek güçlendiğini ve Mart 2027’de başlayacak zorunlu askerlik uygulamasıyla savunma kapasitesinin daha da artacağını açıkladı.

Belgrad yakınlarındaki Batajnica askeri hava üssünde Sırp ordusunun yeni ve modernize edilmiş askeri teçhizatlarının sergilendiği etkinlikte konuşan Vučić, ordunun bölgedeki konumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Ordumuz giderek güçleniyor, ancak zorunlu askerlik başladığında çok daha güçlü olacağız. Bu da savunma kapasitemizi ciddi şekilde artıracak” dedi.

Vučić, kısa dönem askerlik hizmetine ilk askerlerin Mart 2027’de başlayacağını belirterek, bu uygulamanın gençler arasında sorumluluk ve disiplin duygusunu artıracağını ifade etti.

Etkinlikte ayrıca çeşitli askeri sistemler tanıtıldı. Bunlar arasında, 15 kilometre menzilli ve 8 kilometre irtifaya kadar etkili hava savunma sistemi HQ-17 de yer aldı. Vučić, bu sistemin Niš ve Kragujevac gibi şehirlerin yanı sıra kritik altyapıları korumada önemli rol oynadığını söyledi.

Sırbistan’ın katmanlı hava savunma yapısı içinde daha güçlü sistemlerin de bulunduğunu belirten Vučić, enerji altyapısının, özellikle gaz kompresör istasyonlarının korunmasının öncelikli olduğunu vurguladı.

Tanıtımda ayrıca modernize edilmiş J-22 “Orao” M1A tipi savaş uçağı da yer aldı. Uçağın, gündüz ve gece, zorlu hava koşullarında görev yapabildiği ve klasik mühimmatın yanı sıra yaklaşık 80 kilometre menzilli güdümlü bombalar taşıyabildiği belirtildi.

Bunun yanı sıra, 30-40 kilometre menzilli yerli üretim hava-yer füzesi VRVZ-200 ve yaklaşık 20 kilometre menzilli AGM-65 Maverick füzesi de tanıtılan sistemler arasında yer aldı.

Etkinlikte ayrıca, dakikada 3.000 ila 3.600 mermi atabilen silah sistemine sahip MI-35M tipi taarruz helikopteri de sergilendi.

Vučić, Sırbistan ordusunun envanterinde Çin, Rusya ve Fransa menşeli füze sistemlerinin bulunduğunu ve bu sistemlerin sayısının artırılacağını da sözlerine ekledi.

Read Previous

Makedonya’da aile içi şiddet vakaları: Bir günde dört olay