Vučić: Sırbistan ordusu dijital dönüşümden geçiyor

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, Pešter askeri poligonunda gerçekleştirilen “Pobednik 2026” ortak taktik ve gerçek mühimmatlı atış tatbikatının ardından yaptığı açıklamada, Sırbistan Silahlı Kuvvetlerinin teknolojik dönüşümden geçtiğini ve “dijital ordu” konseptini geliştirdiğini söyledi.

Tatbikatı “çok başarılı” olarak değerlendiren Vučić, robotik sistemler, insansız hava araçları ve dijital olarak birbirine bağlı muharebe sistemlerinin sergilendiğini belirtti.

Vučić, insan unsurunun ordudaki önemini koruduğunu ancak yeni teknolojiler sayesinde askerlerin doğrudan tehlikeye maruz kalmasının mümkün olduğunca azaltılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Yeni sistemlerin hedeflere ilişkin bilgileri dijital ortamda topçu ve füze birliklerine aktarabildiğini belirten Vučić, böylece hedefin tespit edilmesi ile müdahale edilmesi arasındaki sürenin önemli ölçüde kısaltıldığını söyledi.

İnsansız araçlar ve yeni füze sistemi sergilendi

Tatbikatta insansız “Miloš” muharebe aracı, robot köpekler, farklı türlerde insansız hava araçları, zırhlı araçlar, tanklar, savaş uçakları ve helikopterler yer aldı.

Vučić, İsrail yapımı “Elbit PULS” füze sisteminin de ilk kez sergilendiğini belirterek, sistemin 300 kilometreye kadar uzaklıktaki hedefleri vurabildiğini söyledi.

Zorunlu askerlik 75 gün sürecek

Zorunlu askerlik uygulamasının yeniden başlatılmasına da değinen Vučić, devletin, Savunma Bakanlığının ve Sırbistan Silahlı Kuvvetlerinin yeni sistemin mart ayında uygulamaya alınması için hazır olduğunu belirtti.

Askerlik süresinin 75 gün olacağını açıklayan Vučić, bu sürenin kısa olmasına rağmen gençlerin sorumluluk, ciddiyet ve bağlılık kazanması açısından önemli olacağını savundu.

Vučić’ten KFOR açıklaması

Kosova’daki güvenlik durumuna ilişkin de konuşan Vučić, Hashim Thaçi’nin de aralarında bulunduğu eski Kosovalı askeri ve siyasi yöneticiler hakkındaki karar öncesinde KFOR’un yükümlülüklerini yerine getirerek halkın güvenliğini sağlamasını beklediğini söyledi.

Vučić, “KFOR’un Kosova’daki insanların güvenliğini koruyacağından eminim.” dedi.

Konuyla ilgili NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile mektuplaştığını belirten Vučić, Sırbistan’ın bölgede barış ve istikrarın korunmasından yana olduğunu ve Kosova’daki Sırp nüfusunun güvenliğine ilişkin garantilerin yerine getirilmesini beklediğini ifade etti.

Sırbistan’ın askeri kapasitesini geliştirmesini barış ve istikrarın korunmasının bir aracı olarak gördüğünü kaydeden Vučić, ülkenin kendi topraklarını ve hava sahasını bağımsız şekilde koruyabilecek kapasiteye sahip olmasını istediklerini belirtti.

Pešter poligonunda gerçekleştirilen “Pobednik 2026” tatbikatına Sırbistan Silahlı Kuvvetlerinin piyade, zırhlı birlikler, topçu, hava kuvvetleri ve çeşitli uzman birliklerinden personel katıldı.

Read Previous

Üsküp merkezinden havalimanına 8 dakikada ulaşım sağlayacak hızlı tren hattı planlanıyor

Read Next

Hırvatistan, HIMARS için 150 kilometreden uzun menzilli füze istiyor