Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp ve çevresini vuran büyük sel felaketinin üzerinden 10 yıl geçti. 6 Ağustos 2016’da meydana gelen felaket, ülkenin yakın tarihindeki en ağır doğal afetlerden biri olarak kayıtlara geçti.
Şiddetli yağışlar ve güçlü fırtınalar, özellikle Hasanbeg, Stajkovci, Smilkovci ve Aracinovo bölgelerinde büyük su baskınlarına yol açtı. Felaketin ardından can kayıpları yaşanırken, çok sayıda ev, araç ve mülk büyük zarar gördü.
6 Ağustos 2016’daki sel felaketinde 22 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce aile ise evlerinde ve sahip oldukları mülklerde meydana gelen hasarla karşı karşıya kaldı. En fazla etkilenen bölgelerden biri olan Hasanbeg’de yaşayanlar, aylar boyunca selin yol açtığı ağır sonuçlarla mücadele etti.
Şiddetli yağışlar nedeniyle ağaçlar devrilirken, birçok ev elektriksiz kaldı. Felaket gecesi yaklaşık bin kişi güvenli bölgelere tahliye edildi.
Meteoroloji verilerine göre, 6 Ağustos 2016’da Üsküp’te 24 saat içinde metrekare başına 92,9 litre yağış düştü.
Selden etkilenen vatandaşlara yardım için komşu ülkelerin yanı sıra Türkiye de destek verdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin çeşitli kurumları, sel mağdurlarına ulaştırılmak üzere bağış ve farklı türlerde insani yardım desteği sağladı.
Dönemin Makedonya hükümeti ise olağanüstü toplantı gerçekleştirerek 8 Ağustos 2016’yı Ulusal Yas Günü ilan etti.











