Üsküp’te geleceğin kaligrafi sanatçılarını yetiştiriyor

Üniversite eğitimi için geldiği Üsküp’te çeşitli organizasyonlarda yaptığı kaligrafi çizimleriyle halkın dikkatini çeken genç kaligrafi sanatçısı Mahmut Enes Kemer, Köprü Derneği’nin desteğiyle Üsküp Türk Çarşısı içinde bulunan tarihi bedestenin içinde ilgililerine kaligrafi sanatını öğretiyor.

Mehmed Arif / TİMEBALKAN

Kaligrafiyi hat sanatının inceliklerini kullanarak latin harfleriyle güzel yazı yazma sanatı olarak ifade eden Kemer, “Bu sanatın önde gelen isimleri Fuat Beşer, Faruk Cebba gibi isimler. Ben nacizane Faruk Cebba’dan 2007-2008 yılları arasında kısa bir eğitim aldım. Akabinde kendimi geliştirmek adına internetten, farklı kültür organizasyonlarında düzenlenen kurslarda eğitim veren hocalardan istifade etmeye çalıştım. Üniversite için Makedonya’nın başkenti Üsküp’e gelince de sanatımızı buraya getirelim, buradaki insanlarla tanıştıralım, kaynaştıralım dedik.” şeklinde konuştu.

İlk başlarda çarşıda stand açtıp tabak ve bardaklar üzerinde çizim yapmaya başladığını kaydeden Kemer, zamanla halkın kaligrafiye ilgisinin arttığını gözlemlediğini belirtti.

IMG-20160425-WA0002

Kısa zamanda kaligrafi sanatını öğretiyor

Kemer, “Zaman geçiyor, gitmeden önce buradaki arkadaşlara kaligrafiyi öğretmeliyim. Bu bağlamda ilk başta kurs yaptık. Benim beklentim 20 kişilik bu kurstan bir, iki kişiyi üç aylık eğitimin ardından kaligrafist yapmaktı. Öğretmek konusunda daha önce deneyimim olmadığı için en azından bir, iki kişiye öğretebilirsem bu işin altından kalkarım diye düşündüm. Velhasıl ilk yaptığımız kurs üç aylıktı. Üç ayın başında 22 kişi başladı kursa. 4 tane fire verdik ve 18 kişiyle bitirdik. Fakat 18 kişinin tamamı da çok güzel bir şekilde kaligrafi çizimleri yapmaya başladı. Hazır buradayken kursların ikincisini yapalım dedik. Bu bağlamda Köprü Derneği’mizin başkanı Hüsrev Emin’le konuşurken bedesten içindeki, eski ebru kurslarının da yapıldığı bu atölyeyi bana temin edebileceklerini söylediler. Atölye hem sanata hem kaligrafiye gayet uygun. Bu şekilde ikinci kursumuza başlamış olduk.” dedi.

Kursa katılan kursiyerlerin çoğu üniversite öğrencisi. Kursiyerler arasında Makedonya, Türkiye, Kosova ve Karadağ’dan gelen öğrenciler var. Kaligrafinin kolay bir sanat olduğunu vurgulayan Kemer, “Kaligrafi kolay bir sanat. Başta çizgiler sonra harfler, sonra kelimeler, sonra da tasarımlar geliyor. Tekrara dayalı bir olay. Sadece kalemin doğru açıda tutulması ve belli mesafede gözü dolduracak şekilde devam edilmesi sonucunda çok güzel bir şekilde verimler alınabiliyor.” ifadelerini kullandı.

IMG-20160425-WA0006

Kemer, “Burada kaligrafiye olan ilgi beni tatmin etti. Umarım benden sonra burada kalacak arkadaşlar da buradaki derneklerle iletişim sağlayıp böyle kurslarda aktivitelerde bulunurlar. İleride ‘Bir zamanlar bir Türk öğrenci gelmişti, bize kaligrafi sanatını öğretti, biz de burada kaligrafi sanatını yapıyoruz’ cümlesini duymam benim için yeterli. Benim tek umudum, dileğim ve arzum budur.” dedi.

‘Yakınlarıma çizimlerden hediye ettiğimde çok şaşırıyorlar’

Kaligrafi kursuna katılanlardan biri de Karadağ’ın Rojaye şehrinden, Uluslararası Balkan Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümü öğrencisi olan Sauda Nurkoviç. Kaligrafi sanatı öğrenme sürecine değinen Nurkoviç, “Benim için bir zorluk teşkil etmiyor, kaligrafi çizimleri yapmayı seviyorum. 3 hafta içinde kaligrafi tekniğini öğrendim. Bizde Karadağ’da kaligrafi sanatı yok ve yakınlarıma çizimlerimden hediye ettiğimde çok şaşırıyorlar, mutlu oluyorlar.” şeklinde konuştu.

Kaligrafi kursuna bir arkadaşı vesilesiyle katıldığını kaydeden İBU – Ekonomi bölümü öğrencisi Halime Arif,  “Önceden de kaligrafiye ilgim vardı. Burada çok güzel şeyler öğreniyoruz. Kaligrafi sanatını rahatlatıcı bir sanat olarak görüyorum.” dedi.

Kaligrafi hakkında internetten ilgi duymaya başlayan IBU Ekonomi bölümü öğrencisi Shqiponja Jashari ise, “Kurslardan çok memnunum, inşallah ileride ben de bir kaligrafi sanatçısı olacağım. Üç ay önce bu sanatla tanıştım. Şimdi yakınlarıma kendi yaptığım çizimlerden hediye edince şaşkınlıkla karşılıyorlar. Ekonomi bölümünde okuyup da sanatla uğraşmamı hayranlıkla karşılıyorlar.” şeklinde konuştu.

IMG-20160425-WA0003

 

 

Read Previous

Kerry’den Çavuşoğlu ve Türel’e teşekkür

Read Next

EURO 2016 grev ve gösterilerin gölgesinde başlıyor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *