Üsküp’te “8. Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir Şöleni” düzenlendi

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te geleneksel olarak icra edilen “8. Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir Şöleni” düzenlendi.

TİMEBALKAN

Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı destekleriyle Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından başkent Üsküp’teki bir otelde düzenlenen programa, MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Salih Murat, Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin, Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) Genel Başkanı Erdoğan Saraç, Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra Kuzey Makedonya, Türkiye, Kosova, Bulgaristan ve Batı Trakya bölgesinden şairler ile edebiyatseverler katıldı.

MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim, programda yaptığı konuşmada, bu akşam Kültür Bakanlığı destekleriyle, MATÜSİTEB himayelerinde ancak Köprü Derneği öncülüğünde düzenlenen 8. Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Şiir Şöleni’ni düzenlemekten mutlu olduklarını söyledi.

İbrahim, “Aslında bu şiir şöleni bizim MATÜSİTEB himayelerinde ancak üye dernek olan ve çok kıymetli bir derneğimiz Köprü Derneği’nin yıllarca bir edebiyat atölyesi, bir edebiyat okulu neticesinde düzenlenmektedir. Bu edebiyat okulunda, bu şiir atölyesinden çıkan yazarlarımızla yeniden ülkemizde Türkçeyi ve Türk dilini bir edebiyat dili olarak, bir akademik dil olarak yaşatmaya gayret etmişlerdir.” ifadelerini kullandı.

– “Yahya Kemal Beyatlı’yı doğum yıldönümünde hep beraber anmış olacağız”

MATÜSİTEB Genel Başkan Yardımcısı Mehmed Arif de Üsküp doğumlu şair Yahya Kemal Beyatlı’yı anmak, onun şiirini, onun fikrini, beraber temaşa etmek için bir araya geldiklerini belirtti.

2 Aralık tarihinin çok önemli bir tarih olduğunu çünkü büyük şairin yıldönümü olduğunu anımsatan Arif, “Bu yıl MATÜSİTEB organizasyonunda ve aynı zamanda Kültür Bakanlığı destekleriyle düzenlemekteyiz bu organizasyonu. Bu yıl 8. Düzenlemekteyiz. Bu yıl maalesef kısıtlı imkanlardan dolayı, aslında Türk dünyasından daha fazla şair çağırmak istemiştik fakat elimizdeki imkanlarla en yakın bölgelerden soydaşlarımızı, Türk şairlerimizi davet ettik.” diye konuştu.

Arif, “Burada Üsküp halkıyla, Balkanlardan gelen şairlerle hep beraber Balkan Türk Şiiri’nin büyük şairini Yahya Kemal Beyatlı’yı doğum yıldönümünde hep beraber anmış olacağız.” dedi.

– “Böyle bir ortamda bulunmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyuyorum”

Batı Trakya İskeçe’den gelen şair Müberra Karadayı da söz konusu şiir şölenine ilk kez katıldığını söyledi.

Büyük şairi anma vesilesiyle, aynı dil, aynı edebiyat, aynı şiir bayrağı altında toplanmış olmanın kendileri büyük bir gurur olduğunun altını çizen Karadayı, “Böyle bir etkinlikte bulunmaktan, böyle bir ortamda bulunmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyuyorum. Biz Balkan coğrafyasında yaşayan kardeş topluluklar olarak aramızda kurduğumuz gönül köprülerini böyle etkinliklerle daha da sağlamlaşacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Karadayı, “Bizim amacımız yaşadığımız bu coğrafyada kendi benliğimizi, kendi özümüzü, değerlerimizi, kimliğimizi, örf ve adetlerimizi yaşatarak sekteye uğratmadan sesimizin gür çıkması ve yüzyıllar boyunca bu topraklarda var olmaktır. Bunu yüce Rabbimizden niyaz ediyoruz. Etkinliğin başarılı ve güzel geçeceğine inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

– “Yahya Kemal adına düzenlenen uluslararası etkinliğin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyorum”

Bulgaristan’dan gelen şair Aziz Nazım Şakir de Üsküp’te bulunmaktan onur duyduğunu belirtti.

Yahya Kemal adına düzenlenen uluslararası etkinliğe sahip olunması ve bunun bir parçası olmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Şakir, “Bu ismi çocukluğumdan beri duyuyordum zaten, dedemden ama her zaman Türkiyeli biri olduğunu düşünüyordum. Orada doğduğunu sanıyordum, çok sonradan aslen Üsküplü olduğunu öğrendim. Onun adına düzenlenen bu etkinlikte bulunmak üzere Sofya’dan buraya geldim. İkinci kez katılıyorum bundan önce 6.sında da bulunmuştum. Umarım bu şekilde kesilmeden devam eder.” şeklinde konuştu.

– “Bu akşam burada olmaktan Balkanlı Türk şairler olarak çok mutluyuz”

Kosovalı şair Taner Güçlütürk de Üsküp’ün güzel evladı Yahya Kemal Beyatlı’yı Rumeli’de ve büyük üstadı Balkanlardan gelen şairler olarak şiirleriyle, onun güzel sözleriyle, güzel hatıralarıyla anmaya çalışacaklarını belirtti.

Güçlütürk, “Hem kendi şiirlerimizi okuyacağız hem de aynı zamanda üstadın güzel dizelerini de bu akşamki izleyiciler ile paylaşacağız. Rumeli evladı olarak, Yahya Kemal’i, Mehmet Akif Ersoy gibi ad yapmış büyük üstadlarımızı anmak, vefa borcunu ödemek önce bize düşer. Dolayısıyla önce bizde yad edilmesi ve bu etkinliğin 8. yıla ulaşması bu vefaya, üstadın aziz hatırasına çok yakışıyor. Bu akşam burada olmaktan bizler Balkanlı Türk şairler olarak çok mutluyuz.” değerlendirmesinde bulundu.

– “Yahya Kemal Beyatlı bizim için çok büyük bir değerdir”

Kuzey Makedonyalı şair İlker Yusuf ise Yahya Kemal Beyatlı’nın Makedonya ve Türkiye’nin ortak değeri olduğunu söyledi.

Yusuf, “Makedonyamızın ve Türkiyemizin ortak değerlerinden biri olan Yahya Kemal Beyatlı anısına düzenlenen şiir şöleninin 8.sinde bu akşam yine beraberiz. MATÜSİTEB’in düzenlediği bu şölende genellikle Türk edebiyatçılarının bir araya gelmesi bizi mutlu etmektedir. Biz de Makedonya’yı temsilen arkadaşlarımızla birlikte bu akşam ki şölende yerimizi aldık. Bildiğiniz gibi Yahya Kemal Beyatlı bizim için çok büyük bir değerdir ve onun anısına böyle bir akşamda burada olmak hepimizi mutlu ediyor.” ifadelerini kullandı.

Programda Uluslararası Balkan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Dr. Seyhan Murtezan İbrahim, “Bir milliyetçi kendi milletinin tarihine meftundur” konulu konuşmayı gerçekleştirdi.

Programda Makedonyalı sanatçı Ebrar Mazhar gitar eşliğinde okuduğu şarkılarla dinleyenleri mest etti.

Tefeyyüz İlköğretim Okulu öğrencileri Kuzey Makedonya’nın önde gelen şairlerinden Şükrü Ramo ve Avni Engüllü’nün şiirlerini okudu.

Programın sonunda katılımcı şair, akademisyen ve müzisyenlere teşekkürnameler takdim edildi.

Read Previous

Buray, Üsküp’te konser verecek

Read Next

Arnavutluk Büyükelçisi Reka’dan, Logos-A Yayınevi’ne ziyaret