UNESCO’dan Ohri Bölgesi için 5 yıllık ek süre

UNESCO Dünya Miras Komitesi, Ohri Bölgesi’nin Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne alınmamasına karar verdi. Güney Kore’nin Busan kentinde düzenlenen toplantıda alınan kararla, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’a bölgenin doğal ve kültürel mirasının korunmasına yönelik tavsiyeleri uygulamaları için 5 yıllık ek süre tanındı.

Kuzey Makedonya Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Timço Mucunski, Ohri Bölgesi’nin mevcut UNESCO statüsünü koruyacağını belirterek, kararın önemli bir adım olduğunu ancak sürecin sona ermediğini söyledi.

Mucunski, “Ohri Bölgesi bu aşamada Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne alınmayacak ve UNESCO’nun dünya doğal ve kültürel mirası statüsünü koruyacak” ifadelerini kullandı.

Bakan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’un birlikte 2030 yılına kadar uygulanacak stratejik plan için zaman sınırlı bir çalışma çerçevesi hazırlaması gerektiğini belirtti. Ayrıca 1 Şubat 2027’ye kadar ilerleme raporunun UNESCO’ya sunulacağını açıkladı.

Kaçak yapılar ve altyapı tartışmaları

Ohri’deki kaçak yapılaşma konusuna da değinen Mucunski, bölgede tespit edilen 4 bin 847 yasa dışı yapı ve tesisin uygun ve yasal yöntemlerle ele alınması gerektiğini söyledi.

UNESCO uzman ekibinin raporlarında; şehir planlaması, çevrenin korunması, kıyı alanlarının yönetimi ve altyapı projeleri gibi birçok başlığın yer aldığını belirten Mucunski, görüşmelerde Koridor 8’in Kafasan sınır kapısı yakınındaki güzergâhının da gündeme geldiğini ifade etti.

Mucunski, UNESCO statüsünün Ohri’nin gelişimine engel olmaması gerektiğini savunarak, “Koruma ile kalkınma arasında bir denge kurulması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Muhalefetten eleştiri

Ana muhalefet partisi Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) ise kararı eleştirdi. Parti, kaçak yapılaşma, çevre kirliliği, kıyıların tahribi ve yıllardır yerine getirilmeyen yükümlülüklerin devam ettiğini savundu.

SDSM, hükümetin verilen beş yıllık sürede gerekli adımları atmaması halinde Ohri Bölgesi için durumun daha da kötüleşeceğini ileri sürdü.

UNESCO tarafından koruma altına alınan Ohri Bölgesi, son yıllarda özellikle kontrolsüz kentleşme, yasa dışı yapılar, atık yönetimi ve Ohri Gölü’nün korunması konularında uluslararası uyarılarla karşı karşıya kalıyordu.

Read Previous

Sırbistan Cumhurbaşkanı’ndan enerji ve savaş uyarısı

Read Next

Milletvekili Murat: VMRO-VLEN hükümeti, teslimiyetçi TDP yönetimi sayesinde Makedonya Türklerini küçük düşürmeyi başardı