UDEF, Kovid-19 salgını sürecinde uluslararası öğrencilerin yanında

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Başkanı Dr. Mehmet Ali Bolat, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sırasında Türkiye’de eğitim gören uluslararası (misafir) öğrencilerin durumu ile ilgili görüşlerini TİMEBALKAN’a paylaştı.

TİMEBALKAN ÖZEL

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Başkanı Dr. Mehmet Ali Bolat, UDEF’in 2004 yılında Türkiye’de kurulan ilk derneği SADER ile beraber Türkiye’de uluslararası öğrencilere hizmet etmeye başlayan bir sivil toplum örgütü olduğunu söyleydi.

Söz konusu derneğin 2012 yılında federasyona dönüştüğünü ve UDEF’in bünyesinde 2020 Nisan ayı itibariyle 68 dernek olduğunu kaydeden Bolat, “17 ayrı şehirde derneği yok, orada gönüllü temsilcisi var. Yurtdışında 70’ten fazla ülkede mezun dernekleriyle, Türkiye’nin eğittiği uluslararası öğrencileriyle, kimi kurum, kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürütüyor. Dünya genelinde faaliyet gösteren uluslararası öğrencilerle ilgili çalışma yapan bir sivil toplum kuruluşudur.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin uluslararası öğrencilerle en iyi çalışan ülkelerin başında geldiğini ifade eden Bolat, “Koronavirüs ile alakalı süreç ilk başlatıldığı günden itibaren Sağlık Bakanlığı, devletimiz her türlü önlemleri aldı. Biz sivil toplum kuruluşları ve halkımız da mümkün mertebe buna uyuyoruz ve Allah’a şükür vaka sayısı, ölümler ve hastalığın süreci kontrollü bir şekilde gidiyor. Ben koronavirüs sürecini Türkiye’nin en az zararla atlatacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de 178 bin uluslararası öğrencinin üniversite eğitimi aldığını anımsatan Bolat, “Biz UDEF olarak sürecin başından itibaren Sağlık Bakanlığı’nın uyarılarına tamamen harfiyen uyduk. Federasyonumuza bağlı derneklerimiz, gönüllülerimiz ile beraber uluslararası öğrencileri uyardık. Onların kalacak yerlerini, evlerini, yurtlarını, sağlık ve temizlik alanındaki en doğru ne yapmaları gerekiyorsa bunların bilgisini ilettik ve bu süreçte son 1 aydır işte 16 Mart’tan itibaren Türkiye’de kısıtlamalar başladı.” değerlendirmesinde bulundu.

“Öğrenci evlerinde ve yurtlarda online eğitimlere devam edilmesini sağlıyoruz”

Uluslararası öğrencilerin ülkelerine gidemediklerini ve yurtlarıda, evlerde kaldıklarını söyleyen Bolat, “Şu an binlerce öğrenci evine her gün yine binlerce erzak dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Maddi ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Ayrıca öğrencilerin evlerinde ve yurtlarında online eğitimlerle, eğitimlerine devam etmelerini sağlıyoruz. Haftalık yarışmalarımız, seminerler, özel eğitim çalışmaları online Kur’an-ı Kerim öğretmeden tutun da grafik tasarıma varıncaya kadar bir sürü haftalık online uzaktan eğitim programlarımız mevcut.” diye konuştu.

Sürekli öğrencilerin moral ve motivasyonunu yüksek tutmak için tüm derneklerin her gün öğrencileri aradığını kaydeden, “Binlerce öğrenciyle günlük telefon görüşmeleri yapıyoruz, hal hatır soruyoruz, onların morallerini güçlü tutmaya çalışıyoruz. Aralarında hastalanan varsa sağlık bakanlığıyla ilgili yerlerde görüştürerek sağlık desteklerini sağlıyoruz. Ev ve yurtlara erzak yardımları gerçekleştiriyoruz ve haftalık eğitimlerle her gün, her akşam bir toplantı, bir eğitimle tüm Türkiye çapında öğrencilere sürekli bu süreçte destek veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

“UDEF olarak bu konuda çok hassas ve ciddi anlamda faaliyet yürütüyoruz”

Tüm dernek merkezlerini kapattıklarını ve işlemleri nöbetçilik usulü ile yürüttüklerini ifade eden Bolat, “Sadece erzak dağıtımı yapan arkadaşlarımız arazide onlar araçlarıyla eldivenleri, maskeleri mevcut bir şekilde temizlik kurallarına uyarak dağıtımları yapıyorlar. Onun dışında tüm ekiplerimiz ve öğrencilerimiz evlerinde ve yurtlarında kalarak süreci geçiriyoruz. UDEF olarak bu konuda çok hassas ve ciddi anlamda faaliyet yürütüyoruz.” dedi.

Türkiye’deki uluslararası öğrencilere tavsiyelerde bulunan Bolat, “Mutlaka ev ve yurtlarında kalsınlar, uzaktan eğitimlerine katılsınlar, derneklerimizin online faaliyetlerine katılsınlar, ihtiyaçları neyse derneklerimizi arasınlar, 155’i arasınlar yani bize ulaşamazlarsa ülkemizin yetkililerine ulaşsınlar çünkü Vefa Destek grubu üzerinden illerdeki İHH’lar, Kızılay’lar, bizim derneklerimiz öğrencilerimize erzak ihtiyaçlarında, maske ihtiyaçlarında, sağlık eşyaları ihtiyaçlarında yardımcı oluyorlar, biz onlara bunları ulaştırıyoruz ve herhangi bir dertleri olduklarında bize ulaşsınlar mutlaka.” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin koronavirüs ile ilgili ülkelerini bilinçlendirmek için büyük sorumluluğu var

Uluslararası öğrencilerin Türkiye’de görüp tecrübe ettiklerini kendi ülkelerinde anlatmaları gerektiğinin altını çizen Bolat, “Öğrencilerimizin bu anlamda çok büyük sorumluluğu var çünkü Türkiye bu virüsle çok ciddi anlamda mücadele ediyor, Türkiye’de gördükleri her şeyi ellerindeki telefonlarla çok küçük çekimler yaparak, kendi dillerinde Makedonca, Arnavutça, Arapça, Rusça, Boşnakça, kendi kabile dillerinde örneğin Çat’tan gelenler Zakava dilinde herkes kendi kabilesinin dilinde, kendi ülkesinin dilinde kısa videolar hazırlayıp yayınlarlarsa o ülkedeki insanlar da bilinçlenmiş olurlar ve bu virüse karşı güçlü bir şekilde, sağlıklı bir şekilde onu yenmiş olurlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Koronavirüs sürecinin en kısa zamanda sonlanacağını ümit ettiğini söyleyen Bolat, “Türkiye açısından baktığımızda Eylül ayı itibariyle her şey normal eğitimler devam edecek gibi görünüyor. Bu yaz dönemini inşallah virüsü yenecek şekilde çalışarak, mücadele ederek geçireceğiz. Benim öngörüm, duam inşallah Eylül ayından itibaren normal eğitim dönemine başlarız diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Bolat, “Bütün kardeşlerimize selamlarımı iletiyorum, lütfen sağlıklı kalsınlar, hijyen kurallarına uysunlar, virüsü önemsesinler ve onunla gerekli şekilde mücadele etsinler. Virüs bizden güçlü değil, alacağımız tedbirler her şeyden güçlü. Elimizden geleni yapalım ve Allah’a tevekkül edelim.” diyerek sözlerini noktaladı.

Zengin programlarla uluslararası öğrencilerimizin yanında oluyoruz

UDEF Yurtdışı Çalışmalar Koordinatörü Muhammed Malik Taylan ise başta İstanbul dernekleri ve Anadoluda ki tüm derneklerimiz olmak üzere derneklerimizin sosyal medya hesapları üzerinden her gün farklı farklı programlar düzenleyerek uluslararası öğrencilerimize yönelik çeşitli canlı yayınlar yaptıklarını belirterek, “ Bilgi yarışmaları, Ülke tanıtım günleri, Hadis dersleri, Gençlerle Başbaşa söyleyişileri ve Kuranı Kerimi ziyafeti gerçekleştirerek öğrencilerimizin evlerinde veya yurtlarında kaldığı süre boyunca yanlarında oluyoruz. Tabi bu zaman içerisin de Türkiye Mezunlarımızı da unutmuyoruz. Her hafta Türkiye Mezunları konuşuyor programları düzenleyerek hem şuanki yaptıkları işler hakkında bilgi alıyoruz hem de geçmişe giderek Türkiye de eğitim aldıkları zaman diliminde güzel hatıralarını dinleyip hoş sohbetler ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Ramazan ayında gelen kumanya desteklerini, fitre ve zekatları da uluslararası öğrencilerimize ulaştırdıklarını ve bu vesile ile destek veren yardım eden tüm herkese teşekkürlerini ileten Taylan, Yurtdışı partner kurumlarımız, gönüllü UDEF temsilcileri ve Türkiye Mezunlarımız ile ülkelerde ki durumları ve son gelişmeleri de anlık takip ettiklerini sözlerine ekledi.

Read Previous

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Borisov’la telefonda görüştü

Read Next

Türk bayrağı İsviçre Alpleri’nin zirvesinde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *