TÜRKSOY 22. Opera Günlerinde Kuzey Makedonya’lı Sanatçı Sahne Aldı

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY)’nın gelenekselleşmiş etkinliklerinin başında gelen TÜRKSOY Opera Günleri, bu yıl 22. kez düzenlendi.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Millî Eğitim ve Kültür Bakanlığı ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreterliğinin işbirliğinde düzenlenen projeye Türk Hava Yolları Üsküp Ofisi K. Makedonya Devlet Opera ve Balesi sanatçısına uluslararası ulaşım desteği sağladı.

25-28 Eylül 2019 tarihleri arasında Girne (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) ve İstanbul (Türkiye)’da verilen iki konseri kapsayan turneye Balkanlar’dan Kuzey Makedonya’nın da dâhil olduğu 9 ülkeden 10 solist sanatçı ve 3 piyanist katıldı.

Girne şehrinde bulunan tarihî Bellapais Manastırındaki konserde piyano eşliğinde aryalar seslendiren sanatçılar performansları ile sanatseverlerin büyük beğenisini kazandı. Turnenin İstanbul konseri ise tarihî Süreyya Operasında düzenlenen konsere TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İstanbul Kültür Merkezi Müdürü Ramadan Ramadani ve çok sayıda sanat sever katıldı.

Girne konserinden farklı olarak, TÜRKSOY sanatçılarına bu konserde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşlik etti. Şef Murat Cem ORHAN (Türkiye) yönetiminde yaklaşık 80 dakika süren konserde besteci ve orkestra Şefi Ali HOCA’nın bestelediği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk yerli opera eseri Arap Ali Destanı’ndan ”Arap Ali Ağıtı” ve ünlü Kazak besteci Mukan TÖLEBAYEV’in Birjan ve Sara Operası’ndan ”Birjan ve Sara Düeti” gibi eserlerin yanı sıra tanınmış bestekârlar J. STRAUSS, G. PUCCINI ve G. DONIZETTI gibi isimlerin eserleri de yer aldı.

Sanatseverlerin coşkulu alkışları ile son bulan konserin sürprizi tüm sanatçıların bir arada, Verdi’nin La Traviata isimli eserinden bir bölümü seslendirmesi oldu. TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Bilal ÇAKICI: Ortak kültür hazinemiz kardeşliğimizi güçlendiriyor.

Konserin açılış konuşmasını yapan TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Bilal ÇAKICI, TÜRKSOY Opera Günlerinin yirmi bir yıl boyunca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde, sonraki yıllarda İstanbul’da ve zaman zaman Anadolu’nun her köşesinde başarıyla gerçekleştirildiğinin altını çizerek, ”Zengin kültürel mirasımız ortak yönleri ve çeşitliliği ile en önemli hazinemizdir. Bu hazineyle aramızdaki kardeşliği güçlendirmek ve insanlığın hizmetine sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu yolculukta bizleri yalnız bırakmayan değerli sanatseverlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Sözlerini, ”Şimdi sizleri sesler aracılığıyla içimizdeki hazineyi keşfetmeye, şeffaf tüylerin üzeriyle  düşün sisleri avucunda uzunca bir salıncakta salınmaya, ihtimallerin ucunda bir görünüp bir kaybolan heveslerimizi, yüreğimizin erişimsiz arzularını duyumsamaya, hüznün çığlığında sonsuzluğun perdesini aralamaya davet ediyorum.” diyerek sonlandıran ÇAKICI, projenin hayata geçirilmesinde emekleri olan kişi ve kurumlara teşekkürlerini iletti.

22. TÜRKSOY Opera Günleri konserlerinde Aygul NİYAZOVA (Kazakistan), Nurjan BAJEKENOV (Kazakistan), Artur KAİPKULOV (Başkurdistan, RF), Damırak MONGUŞ (Tıva, RF), Emine DJEVDETOVA (Rusya Fedarasyonu), Tilek NAYMANBAYEV (Kırgızistan), Ekaterina KORYAKİNA (Saha-Yakut, RF), Erek KIZILÖRS (KKTC), Faik MANSUROĞLU (Türkiye) ve Gjorgji CUCKOVSKİ (Kuzey Makedonya) solist olarak yer alırken Amina TAYKENOVA (Kazakistan), Yulia BABICH (Kırgızistan) ve Hande UÇAR (Türkiye) projede piyanist olarak görev aldı.

Read Previous

AA’nın Arnavutça yayını 5 yaşında

Read Next

Yabancı yatırımcılar Bosna Hersek’ten memnun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *