“Türkçe için kimliğine sahip çık”

Habertürk Gazetesi yazarı Prof. Dr. Kürşad Zorlu’nun Kuzey Makedonya’daki nüfus sayımı konusunu ele aldığı “Türkçe için kimliğine sahip çık” başlıklı köşe yazısını ilginize sunuyoruz.

Ülkelerin tarihine yön veren, siyasal ve toplumsal süreçlerini etkileyen önemli günler ve olaylar vardır. İşte bu dönemlerden biri de Türkiye’yi yakından ilgilendiren Makedonya’da yaklaşmakta… Gerçi şimdi resmî adı Kuzey Makedonya.

Hatırlanacak olursa Makedonya ile Yunanistan arasında yaklaşık 27 yıldır isim sorunu yaşanıyordu. Yunanistan kendi ülkesindeki bir bölgeyi öne sürerek Makedonya’nın bu ad altında AB’ye ve NATO’ya girmesine çekince koymuş ve engellenmişti. Hatta Selanik’te “Makedonya Yunandır” sloganıyla protestolar düzenlenmişti.

2018 yılında başlayan müzakereler neticesinde anlaşma sağlanmış ve resmî ismi Kuzey Makedonya olmuştu. Yine de tam bir anlaşmaya varıldığı söylenemez. Yunanistan Makedonya anayasasında da değişiklik istiyor ve asıl önemlisi Makedonya’daki tarihi miras onları ürkütmeye devam ediyor.

Şimdilerde Makedonya kamusal ve özel yaşam alanını etkileyecek tarihi bir gelişmeye ilerliyor. En son 2002 yılında gerçekleşen ve 2011 yılında yenilenme kararı iptal edilen nüfus sayımı bu Nisan ayında gerçekleşecek.

Söz konusu Tasarı Parlamentoya geldiğinde muhalefetin eleştirilerine uğramıştı. Sayım sırasında olası usulsüzlüklerin önüne geçilmesi için belirli hukuki/fiili hazırlıklar yapılması gerektiğini savunan muhalefet partileri sayımın ertelenmesini istemişti.https://4a489cce7c0eaa61077ee93e9890356d.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Ancak bu istek gerçekleşmedi ve parlamentodan geçen kanun Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski tarafından onayladı.

Buna göre Nüfus sayımı 1-21 Nisan tarihlerinde yapılacak.

Peki neden bu kadar önemli?

Çünkü nüfus sayımında etnik unsurlar sayılarak açıklanıyor ve ülkede siyasal, ekonomik ve hatta toplumsal temsil gücünün dağılımında bu rakamlar etkili oluyor.

Kuzey Makedonya Devlet İstatistik Dairesi, 2002 yılında yapılan nüfus sayımı verilerine göre, nüfusun %64’ünü Makedon olarak tanımlarken %25’ini Arnavut, yaklaşık %4’ünü de Türk olarak açıklamıştı. Aslında Türk nüfusunun daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Sayıma o ülke vatandaşı olup orada yaşamayanlar ve 12 aydan uzun süredir Makedonya’da süreli veya süresiz oturma iznine sahip yabancılar da katılacaklar. Dolayısıyla Türkiye’de bulunanlar ya da orada bu statüde yaşayan Türklerin var gücüyle sayımlarda yer alması önem teşkil ediyor.

Mart başında başkent Üsküp’te Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından “Kuzey Makedonya Türkleri Sayım Değerlendirme Çalıştayı” düzenlenmişti. Türkiye’nin Üsküp büyükelçi Hasan Mehmet Sekizkök’ün de katıldığı toplantıda Türkçe konuşan her bir Vatandaşın nerede olursa olsun sayıma katılarak iradesini ortaya koymasının önemi vurgulanmıştı. Zira buradan çıkacak sonuçlar ülkedeki Türkçe’nin kullanımının yanı sıra Türklerin temsilini de belirleyecek.

Sosyal medyada “Üsküp Sahafhane” adıyla bir çağrı videosu dönüyor. Şöyle yazıyordu: “Kimliğine sahip çık. 2002 yılında en son nüfus sayımı yapıldığında yoktun. Şimdi varsın. O halde git ve varlığını tasdiklet. Türklük ve Türkçe için! Dilde fikirde ve işte birlik olma zamanı.”

Read Previous

Yunanistan unsurlarınca Çeşme açıklarında denize atılan sığınmacılar o anları anlattı

Read Next

Yunanistan’da Kovid-19 kısıtlamaları gevşetiliyor