Bosna-Hersek Savunma Bakanlığı, 15–19 Haziran tarihleri arasında ülke hava sahası üzerinde “Açık Semalar” anlaşması kapsamında planlı bir gözlem uçuşunun gerçekleştirileceğini duyurdu.
Bakanlık açıklamasına göre uçuş, Türkiye, Birleşik Krallık ve Slovakya Cumhuriyeti tarafından yürütülecek. Faaliyet, Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri, Bosna-Hersek Dışişleri Bakanlığı, Bosna-Hersek Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı ile Saraybosna Uluslararası Havalimanı iş birliğinde gerçekleştirilecek.
Yetkililer, söz konusu uçuşun önceden planlanmış uluslararası bir denetim faaliyeti olduğunu ve vatandaşların endişe duymasını gerektiren herhangi bir durum bulunmadığını belirtti. Uçuş sırasında uçak mürettebatına ve uluslararası denetçilere Bosna-Hersek’ten bir gözlem ekibi eşlik edecek.
Gözlem uçuşunun Türk Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçakla yapılacağı, görüntülemenin ise anlaşma kapsamında sertifikalandırılmış sensörlerle gerçekleştirileceği ifade edildi. Uçuşun kesin rotası ve saati, heyetin Saraybosna Uluslararası Havalimanı’na varmasının ardından yapılacak ortak hazırlıklarla netleştirilecek.
“Açık Semalar” Anlaşması, taraf ülkelere birbirlerinin toprakları üzerinde askeri şeffaflığı artırmak ve karşılıklı güveni güçlendirmek amacıyla gözlem uçuşları yapma imkânı tanıyor. Bosna-Hersek, bu anlaşmaya 2003 yılında katılmış olup o tarihten bu yana hem kendi hava sahasında hem de diğer üye ülkelerin hava sahalarında gerçekleştirilen uçuşlara aktif olarak katılım sağlıyor.











