Türk dünyasının ortak mirası: Abay Kunanbayoğlu

Türk Dünyasının aksakalı Sayın Nursultan Nazarbayev, “…Tarihin derinliklerinden geliyoruz… Biz büyük boyların, büyük halkların, büyük imparatorlukların devamıyız, onların nesliyiz,” diyor.

Zeynel Beksaç

Yine bilinen bir gerçektir ki, Türklerin  yüzyıllar boyunca dünya tarihine çeşiti coğrafyalarda damga vurduğudur.

Bu övünç duyulacak zenginliğin, gururun içinde yer almak mutluluğun ta kendisi olsa gerek…Bu gerçekten hareket ederek Türk dünyasının neresinde olursa olsun ve hangi alanda, hangi zaman ve mekânda yer almış olsa da o değer, o şahsiyet, o gurur müşterek kıvançtır, ortak mirastır…

1990’lı yılların başında yıllarca örülen duvar ve engellerin  ortadan kaldırılmasıyla, yeni devletlerin kurulmasıyla birlikte rotanın demokratikleşmeye kırılması sonucunda büyük ölçüde kardeş hasret ve özlemi bitmiş,  gönül coğrafyamızın insanının artık birbirine daha bir yakın olduğunu söylemekle gerçeği dile getirmiş oluruz diye düşünüyorum. Nitekim bunun somut örneklerine de gün geçtikçe daha bir tanık olduğumuzu söylemek mümkün.

Türk halklarının kültür ve sanatının tanıtılmasında, kardeş halklar arasında kültürel bağların güçlendirilmesinde TÜRKSOY’un büyük bir özveriyle sergilediği çalışmalar takdire şayandır. Onlardan biri de  Aralık 2019’da Türk Dünyası Kültür Başkenti Oş’ta düzenlenen TÜRKSOY Daimi Konseyi 37.Dönem toplantısında 2020 yılını Abay Kunanbay Yılı olarak kutlanmasını kararlaştırmış olmasıydı.

Kazakistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev  Abay için diyor ki:

“Ulu Abay Kazak toprağından çıkan dünya seviyesindeki bir dâhidir. O bütün insanoğluna düşünce meyvelerini hediye etmiştir…”

Kazakistan’ın ünlü şair ve düşünürü Abay Kunanbayev’in doğumunun 175.yılı kutlamaları içinde bulunduğumuz yılın Ocak ayında start aldı. Başkent Nur-Sultan’da Astana Devlet Opera ve Bale Tiyatrosu’nda düzenlenen ‘Kazak Halkı-Abay Halkı’ konserine Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev, ilk Cumhurbaşkanı Elbası Nursultan Nazarbayev, hükümet, meclis ve senato üyeleri yanı sıra çok sayıda davetlilerin  katılmıştı. Düzenlenen konserde Abay Kunanbay’ın eserlerini Kazakistan’ın tanınmış devlet sanatçıları seslendirmişti.

Abay’ın 175.yılı etkinlikleri çerçevesinde yurtiçi ve yurtdışında yapılacak kutlamalar 2020 yılı sonuna kadar devam edecektir.

Abay kimdir?

Türk Dünyasının önemli şahsiyetlerinden olan ve Kazakistan tarihine kendine özgü damgasını vuran

Abay İbrahim Kunanbayoğlu (Kazakça Абай (Ибраһим) Құнанбайұлы, Rusça: Абай Ибрагим Кунанбаев.) (10 Ağustos 1845 – 6 Temmuz 1904) çok yönlü bir kişiliğe sahip. O bir şair, besteci, düşünür, bilgin, eğitimci, yeni ulusal edebiyatın kurucusu, tercüman.

O bir reformcuydu.  Kazak Medeniyeti’ni Avrupa ve Rus medeniyetlerine yakınlaştırmayı amaç bilmiş,

Kazak halk kültürünün gelişmesine katkı sağlayan milliyetçi duygular ağırlıklı şiirler yazmıştır. Abay’ın 45 nasihatının yer aldığı ‘Kara Sözler’ adlı eserine halkın ve özellikle genç neslin yetişmesi açısından önemli bir kaynak  olarak bakılmaktadır.

Eserleri Rusça, Çince, Fransızca ve İngilizce’ye tercüme edilen Abay’la ilgili bu özlü yazımı gene Kazakistan’ın eski cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev’in bir görüşüyle sonuçlandırmak istiyorum: Nazarbayev diyor ki:

“Devir değişip, dünya değişse de halkımızın Abay’a karşı hisleri değişmez, aksine zaman geçtikçe Onun büyüklüğünün kuvvetli yönlerini ve yeni sırlarını keşfediyorlar. Abay kendi halkıyla sonsuza dek birlikte yaşayacak, asırlar boyunca Kazak halkını, Kazakları yüksek zirvelere çağırmaya devam edecek.”

 

Read Previous

“Yeni dönem ‘kontrollü sosyal hayat’tır”

Read Next

Yunanistan’da sığınmacıların yerleştirileceği otele saldırı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *