Türk derneği Bosna Hersek’te okulsuz köye okul yaptırdı

İstanbul Kartal’da faaliyet gösteren Altın Oran Derneği tarafından Bosna Hersek’in Busovaça şehrine bağlı Gornya Rovna Köyü’nde ilkokul ve kültür merkezi yaptırıldı.

Yurt içinde eğitim ve sosyal yardım projeleri, yurt dışında ise TİKA iş birliğinde su kuyuları, hastane tadilatları, tıbbi kongreler, eğitim faaliyetleri ve çeşitli yardım projeleri hayata geçiren Altın Oran Derneği tarafından gerçekleştirilen “İlkokul ve Kültür Merkezi Projesi” tamamlanarak törenle açıldı.

Nisan 2018’de imzalanan protokolün ardından Mayıs 2019’da temel atma töreni gerçekleştirilen proje, pandemiye rağmen kısa sürede tamamlandı.

Binanın zemin katında 2 derslik, müdür ve öğretmen odası, laboratuvar, müzik sınıfı, tuvaletler ve Busovaça Belediyesi İrtibat Ofisi bulunurken, ilk katta kütüphane, konferans salonu, köylü kadınların kullanabileceği atölyeler, etkinlik alanı yer alıyor. Binanın çatı katında ise Altın Oran Derneği İrtibat Ofisi ile misafirhane bulunuyor.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, Altın Oran İlkokulu ve Kültür Merkezi’nin 11 Eylül Cumartesi günü yapılan açılış programına Orta Bosna Kantonu Başbakanı Tahir Lendo, Busovaça Belediye Başkanı Asim Mekiç, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Salim Donat, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, Altın Oran Derneği Başkanı Dr. Hasan Kasap, dernek yöneticileri ile diğer konuklar katıldı.

Lendo, yaptığı konuşmada, toplumların geleceğinde eğitimin önemini vurgulayarak, bu projenin 40 yıldır okulu olmayan bir bölgeye yapıldığını ve Orta Bosna Kantonu’nda böyle bir okulun bulunmadığını söyledi.

Dernek Başkanı Kasap da Türk ve Boşnak halklarının tarih boyunca özgürlüklerine düşkün, zulme rıza göstermeyen iki millet olduğunu vurgulayarak, “Zaman, savaşlar, dünya siyaseti coğrafyalarını ayırmış gibi görünse de hiçbir zaman birbirinden kopmamış, bir bedenin parçaları gibi sımsıkı bir arada durabilmiş iki millet. Bunu nerden biliyoruz? Osmanlı’dan koparıldıktan sonra bile Çanakkale’ye gelip şehit olan Boşnaklardan biliyoruz. Bosna savaşında Türkiye’den gelip şehit düşmüş Türklerden biliyoruz.” dedi.

İki halkın sadece iyi günde değil, kötü günlerde de kardeş olduğunu kaydeden Kasap, “Diliyoruz ve istiyoruz ki kardeşliğimizin sembolü olarak inşa ettiğimiz bu okul, Bosna’nın gül yüzlü çocuklarına, Bosna’nın çiçeklerine bir tarla, bir ilim yuvası olsun. Türkiye ve Bosna Hersek kardeşliğinin bir anıtı olsun.” İfadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından dernek başkanı tarafından okul inşasına katkıda bulunanlara, işçilere ve onlarla birlikte çalışan aileler ile derneğin Bosna Hersek temsilcisi ve proje sorumlusu Cengiz Bölükbaşı’na plaket ve teşekkür belgeleri takdim edildi.

Program kapsamında Boşnakça ve Türkçe şarkılar söylenip şiirler okundu, folklor gösterisi sergilendi. Ayrıca Yunus Emre’nin vefatının 700. yılı kapsamında düzenlenen “Selam Olsun” etkinliği çerçevesinde de ebru sanatı icra edildi, Hacivat-Karagöz gösterisi yapıldı.

Kaynak: BalkanNews

Read Previous

K. Makedonya’da bir günde 13 bin 493 vatandaş aşı oldu

Read Next

Yunanistan Suudi Arabistan’a Patriot bataryası gönderdi