TDP: Türk toplumunun sesi yeniden masada olacak

Kuzey Makedonya’da Türk Demokratik Partisi (TDP), uzun süredir beklenen kararını açıkladı. Parti, iki yıldır hükümette temsil edilmeyen Türk toplumunun yeniden karar alma mekanizmalarında yer alması amacıyla VMRO-DPMNE ile koalisyona katılma kararı aldı. Karar, TDP Merkez Meclisi tarafından oy birliğiyle kabul edildi.

TIMEBALKAN

TDP Genel Başkanı Zülfikar Zeynula, partinin 34. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle düzenlediği basın toplantısında hem siyasi kararı duyurdu hem de sürecin arka planına ilişkin önemli mesajlar verdi.

Zeynula konuşmasına, “Bugün bizler için büyük ve önemli bir gün. Partimizin 34. kuruluş yıl dönümünü gururla kutluyoruz” sözleriyle başlarken, TDP’nin kuruluşundan bu yana Türk toplumunun haklarını savunan bir yapı olduğunu vurguladı. “Türk Demokratik Partisi bir gururdur, bir onurdur. Her Türk’ün kalbinde ayrı bir yer edinmiş bir güven sığınağıdır” diyen Zeynula, geçmişten bugüne emeği geçen herkese teşekkür etti.

“İki yıldır temsil yoktu”

Basın toplantısının ana gündemini ise hükümete katılma kararı oluşturdu. Zeynula, Türk toplumunun son iki yıldır hükümette temsil edilmemesine dikkat çekerek bunun kabul edilemez bir durum olduğunu söyledi.

“Tam iki yıldır Kuzey Makedonya’da yaşayan Türk toplumu olarak hükümette temsiliyeti olmayan tek millet konumuna düştük. Bu bizim için büyük bir üzüntü kaynağı oldu” ifadelerini kullanan Zeynula, bu süreçte çeşitli girişimlerde bulunulduğunu ancak sonuç alınamadığını dile getirdi.

Bu tablo karşısında uzun süredir istişareler yürüttüklerini belirten TDP lideri, “Halkımızdan aldığımız güvenle, Türk toplumunun hak ettiği temsiliyeti yeniden kazanması için bütün parti çıkarlarını bir kenara bırakarak bu kararı aldık” dedi.

VMRO-DPMNE ile koalisyon

TDP’nin VMRO-DPMNE ile yürüttüğü görüşmelerin bir süredir devam ettiğini belirten Zeynula, özellikle yaklaşan kabine değişikliği sürecinde partilerine sunulan teklifin değerlendirilmesi sonrası kararın netleştiğini ifade etti.

“Merkez Meclisimiz dün akşam yaptığı toplantıda oy birliğiyle koalisyon yapma kararı aldı” diyen Zeynula, alınan kararın yalnızca Türk toplumunun hak ettiği temsili yeniden tesis etmeye yönelik olduğunu vurguladı.

“Makam değil, temsil önemli”

Zeynula, hükümete katılım sürecinde yürütülen pazarlıklara ilişkin soruları da yanıtladı. Kendilerine ilk etapta bakan yardımcılığı teklif edildiğini ancak bunu kabul etmediklerini açıkladı.

“Bizim için makamların önemi yok. Biz Türk toplumu olarak en baştan, güçlü bir şekilde temsil edilmek istiyoruz” diyen Zeynula, yapılan görüşmeler sonucunda bakanlık düzeyinde bir temsil üzerinde uzlaşı sağlandığını kaydetti.

Bakanlığın yapısı ve yetkilerine ilişkin detayların ise Başbakan ile yapılacak görüşmeler sonrası netleşeceğini ifade etti.

İstihdam vurgusu: “En büyük sorunlardan biri”

TDP lideri, Türk toplumunun karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan birinin kamu istihdamı olduğunu belirtti. Son iki yılda merkezi düzeyde Türklerin istihdam edilmemesine dikkat çeken Zeynula, bu konunun yeni dönemin öncelikleri arasında yer alacağını söyledi.

“İstihdam konusu büyük bir sıkıntı. Özellikle merkezi düzeyde ciddi eksiklikler var. Bu konuyu güçlü şekilde gündeme taşıyacağız” dedi.

Zeynula, eylül ayında yapılacak görüşmelerde müdürlükler ve diğer kamu kurumlarındaki temsil konusunun da masaya yatırılacağını ifade etti.

Bakanlık için Zeynula’nın adı gündemde

Basın toplantısında en çok merak edilen konulardan biri de TDP’nin önereceği bakan adayı oldu. Zeynula, parti içinde yapılan değerlendirmelerde kendi isminin öne çıktığını doğruladı ancak henüz kesin karar vermediğini belirtti.

“Kadro Komisyonu tarafından şahsım önerildi. Ancak bu konuda acele etmek istemiyorum. Daha detaylı değerlendirme yaptıktan sonra karar vereceğim” dedi.

Milletvekili İlyas toplantıya katılamadı

Gazetecilerin soruları üzerine, toplantıda yer almayan milletvekili Beycan İlyas’ın durumu da gündeme geldi. Zeynula, İlyas’ın yurt dışında olması nedeniyle toplantıya katılamadığını ancak partiyle sürekli iletişim halinde olduğunu söyledi.

“Merkez Meclisi’nin oy birliğiyle aldığı bir karara milletvekilimizin de destek vereceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Read Previous

Kosova’da ortak tatbikat: “Altın Kılıç 2026” 2-3 Temmuz’da düzenlenecek

Read Next

Dodik’ten skandal sözler: “Bosna bir gece ortadan kalkabilir”