Sırbistan’ın Banat bölgesindeki Opovo köyünde, Hırvat toplumuna yönelik yeni kültür merkezinin inşasına başlandı. Hırvatistan hükümetinin finanse ettiği projede merkezin yapımı için 300 bin avro yatırım yapılacak.
Yaklaşık 200 metrekarelik merkez, Banat Hırvatlarının kültürel ve sosyal faaliyetleri için bölgedeki tek buluşma noktası olacak.
Hırvat Ulusal Konseyi Başkanı Jasna Vojnić, Opovo’daki merkezin yalnızca yerel topluma değil, Banat’ın farklı bölgelerinde yaşayan Hırvatlara da hizmet edeceğini belirtti.
Merkez, Hırvatistan hükümetinin yaklaşık 3,5 milyon avro değerindeki “Sagradi mlin gdje je voda” projesi kapsamında hayata geçiriliyor. Proje çerçevesinde Voyvodina’nın Ruma, Şid, Petrovaradin, Opovo, Sombor, Monoštor ve Sonta yerleşimlerinde toplam yedi kültür merkezinin inşa edilmesi, yenilenmesi ve donatılması öngörülüyor.
Bu merkezlerin Hırvat toplumunun bir araya gelmesine, dernek faaliyetlerine ve Hırvat dili, gelenekleri ile kültürel kimliğinin korunmasına katkı sağlaması hedefleniyor. Opovo’daki merkezin özellikle şarap turizmine yönelik faaliyetlerde de kullanılması planlanıyor.
Proje kapsamında tamamlanan ilk kültür merkezi ise Ruma’da açıldı.












