Sırbistan Dışişleri Bakanı Marko Đurić, Brüksel’de Avrupa Birliği’nin Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Peter Sørensen ile bir araya geldi.
Görüşmenin ardından açıklama yapan Đurić, Belgrad yönetiminin Sırp Belediyeler Birliği’nin (ZSO) kurulmasına ilişkin anlaşmanın uygulanmasında ısrarcı olduğunu ve bunun öncelik olmaya devam ettiğini söyledi.
Đurić, ZSO’nun Kosova’daki Sırpların kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi ve kolektif haklarının korunması açısından temel önemde olduğunu belirtti.
“ZSO anlaşmasının uygulanmasını, güven inşası ve ilişkilerin normalleşmesi için vazgeçilmez bir şart olarak görüyoruz” diyen Đurić, Belgrad-Priştine diyaloğunun karşılıklı tanıma müzakeresi olmadığını vurguladı.
Kosova Meclis Başkanı Glauk Konjufca tarafından dile getirilen “karşılıklı tanıma” çağrısına da değinen Sırp bakan, diyaloğun esas amacının ZSO’nun kurulması olduğunu ifade etti.
Đurić, sürecin yalnızca Sırpların değil, Kosova’da yaşayan tüm halkların siyasi, ekonomik ve kültürel haklarının geliştirilmesine katkı sağlaması gerektiğini söyledi.
Sırbistan’ın ticaret ve ulaşım kanallarının açılmasını, siyasi gerilimlerin azaltılmasını ve Sırplar ile Arnavutlar arasındaki ilişkilerin normalleşmesini istediğini belirten Đurić, tarafların sürekli statü tartışmaları ve karşılıklı suçlamalarla süreci çıkmaza sürüklememesi gerektiğini kaydetti.
Brüksel temasları kapsamında Hollanda Dışişleri Bakanı Tom Berendsen ile de görüşen Đurić, iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi imkanlarını ele aldı.
Sırp bakan ayrıca, Kosova’da tutuklu bulunan Sırpların durumunu da gündeme getirdiğini belirterek, bu kişilerin “siyasi tutuklu” olarak değerlendirildiğini ve aileleri ile temsilcilerinin kendilerine her zaman erişemediğini söyledi.











