Prof. Dr. Kemal Sayar Üsküp’te seminer verdi

Türkiyeli ünlü psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Sayar, Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te “Dijital Çağda İnsan Kalmak” konulu semineri verdi.

TİMEBALKAN

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) destekleriyle hayata geçirilen Balkan Gençlik Okulu projesi kapsamında Fettah Efendi Derneği tarafından düzenlenen “Dijital Toplum ve İnsan” eğitim programı çerçevesinde Türkiyeli ünlü psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Sayar “Dijital Çağda İnsan Kalmak” konulu semineri verdi.

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü katkılarıyla Kurşunlu Han’da düzenlenen seminere Fettah Efendi Derneği Başkanı Sevba Abdula, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Serhat Kula, Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Kemal Sayar, Üsküp’e ikinci kez geldiğini ve bu gelişinde Üsküp’ü daha detaylı görme imkanı olduğunu söyledi.

– “Üsküp bize çok şey anlatıyor, dinleyebilene”

1988 yılında genç bir tıp talebesi iken trenle Üsküp’ten geçtiğini ifade eden, “Şehirlerin bir ruhu var, Üsküp ruhu olan bir şehir. Bize buram buram tarihi hissettiren, bir tarihin içinde soluk alıp verdiğimizi hissettiren bir şehir. Anadolu’nun bir şehrinde korunmuş çok iyi bir şehrinde dolaşıyor gibi dolaştık çarşıda. Keşke bu çarşılarımızı koruyabilseydik çünkü bu çarşı kendi ahlakını da üreten bir yerdir. Aslında çarşıyı AVM’ye karşı savunmamız lazım.” ifadelerini kullandı.

Dijital çağda insan kalmak üzerine konuşmak için burada olduğunu belirten Sayar, “Hepimiz maalesef günümüzde önümüzdeki ekranların kölesi olmuş durumdayız. Yüz yüze, göz göze iletişim git gide kayıplara karışıyor. Bugün bu seminerde insanın kalmanın imkanlarını araştıracağız Üsküplü dostlarımızla beraber. Burada yaşayan dostlarımız bu şehrin, buram buram tarih kokan dokusunu yaşatmaya azmetmeliler. Tarih bir süreklilik arz eder. Hepimiz geçmişten öğrendiğimiz şeylerle bugün hayatımızı devam ettiririz. Evet hayat geçmişe doğru öğrenilir ama ileriye doğru yaşanır ama biz geçmişte öğrenecek bişeyler bulabilirsek oradan kendimize çıkarabilecek dersler bulabilirsek bugünü ve yarını da daha iyi yaşayacağız. Üsküp bize çok şey anlatıyor, dinleyebilene.” değerlendirmesinde bulundu.

Fettah Efendi Derneği Başkanı Sevba Abdula da YTB ile birlikte üçüncü dönem Balkan Gençlik Okulu projesini yürüttüklerini söyledi.

Bu dönem dijital toplum ve insan konusunu ele aldıklarını kaydeden Abdula, mevcut salgın dönemi sürecinde baya bir dijitalleşme sorununu ortaya çıktığını ve insani değerler anlamında dijitalleşme ile beraber bunu tartışmaya açtıklarını söyledi.

Balkan Gençlik Okulu’nun 6 aydır süren bir proje olduğunu anımsatan Abdula, “Musa hoca son semineri verendi, ondan önce İbrahim Zeyd hoca ile açmıştık şimdi ise Türkiye’nin önemli düşürlerinden olduğunu düşündüğümüz Kemal Sayar hocayla beraber olacağız. Kemal Sayar hoca biliyorsunuz Türkiye’nin yetiştirdiği önemli psikologlardan biri, bu süreci kendisiyle hasbihal etmiş olacağız. Öğrenciler Kemal hocadan da faydalanmış olacak. Sonunda da Erol Göka hocayla tamamlayacağız inşallah seminerleri ve Türkiye gezimizi bu projeyle tamamlamış olacağız.” diye konuştu

Program plaket takdimi ile sona erdi.

Read Previous

Bosna Hersekli öğrenciler gönüllülük projesi kapsamında Türkçe öğreniyor

Read Next

Kosova’da aşı olanların sayısı 300 bini geçti