Kosova’nın başkenti Priştine’de, kadın cinayetlerine ve kurumların kadınları korumadaki başarısızlığına tepki amacıyla protesto düzenlendi. Feminist Düşünce ve Eylem Kolektifi (Kolektivi për Mendim dhe Veprim Feminist) tarafından düzenlenen protestoda, “Kadınların öldürülmesi ulusal acil durum olarak ele alınsın” sloganı öne çıktı.
Son bir hafta içinde yaşanan iki trajedi, Kosova’da kadınların korunmasına yönelik kurumsal mekanizmalardaki eksiklikleri yeniden gündeme taşıdı. Kadın hakları örgütleri ve sivil toplum temsilcileri, kadınların yaşamını korumakla yükümlü kurumların oluşturduğu koruma zincirinin başarısız olduğunu belirterek protesto çağrısında bulundu.
Protesto, Priştine’deki Zahir Pajaziti Meydanı’nda başladı. Göstericiler daha sonra hükümet binası yönüne yürüdü.
Eyleme kadın hakları aktivisti ve milletvekili Vasfije Krasniqi ile bazı milletvekilleri de katıldı. Ayrıca Malishevë’de eşi tarafından öldürüldüğünden şüphelenilen Jetlira Foniqi’nin aile üyeleri de protestoda yer aldı.
Gösteride, son dört yılda Kosova’da 11 kadının öldürüldüğüne dikkat çekildi. Katılımcılar, kadın cinayetlerinin münferit olaylar olarak görülmemesi ve devlet kurumlarının kadınların güvenliğini sağlamak için daha etkin önlemler alması gerektiğini vurguladı.
Protesto sırasında “Sadece kadın olduğun için öldürülüyorsun”, “Kadınlar, isyan edin”, “Cinayetin bahanesi olmaz” ve “Kadınların güvenliği olmadan huzur yok” ifadelerinin yer aldığı pankartlar taşındı.
Göstericiler, kadın cinayetlerinin önlenmesi için devlet kurumlarının sorumluluklarını yerine getirmesini ve kadınların korunmasına yönelik mekanizmaların güçlendirilmesini talep etti.
Kosovaport












