Polonya Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki, ülkesinin Orta ve Doğu Avrupa’ya Amerikan enerji kaynaklarının taşınmasında “kuzey kapısı” rolünü üstlenmeye hazır olduğunu açıkladı.
Hırvatistan’da düzenlenen Three Seas Initiative Summit kapsamında konuşan Nawrocki, Polonya’nın hem bölgesel enerji bağımsızlığını güçlendirmeyi hem de transatlantik ilişkileri derinleştirmeyi hedeflediğini söyledi.
ABD’yi Orta Avrupa için “stratejik ortak” olarak nitelendiren Nawrocki, Polonya’nın Amerikan doğal gazının komşu pazarlara ulaştırılmasını kolaylaştırabileceğini vurguladı. Zirveye ABD Enerji Bakanı Chris Wright’ın katılımının da güçlü iş birliğinin göstergesi olduğunu belirtti.
Nawrocki, Washington’un Avrupa güvenliğine bağlılığına dair endişeleri reddederek, ABD’nin sadece resmi bir ortak değil, aynı zamanda Polonya’nın en önemli müttefiki olduğunu ifade etti.
Bu açıklamalar, Polonya Başbakanı Donald Tusk’ın kısa süre önce ABD’nin NATO’nun kolektif savunma yükümlülüklerine bağlılığı konusunda soru işaretleri dile getirmesinin ardından geldi.
Nawrocki, dolaylı olarak bu tartışmalara yanıt vererek ABD’nin NATO’nun doğu kanadındaki güvenliğin temelini oluşturmaya devam ettiğini ve bu varlığın daha da güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Ayrıca 2015 yılında başlatılan Three Seas Initiative’nin bölgesel ekonomik dayanıklılık açısından önemine dikkat çeken Nawrocki, bu blok için özel bir yatırım bankası kurulmasının da gündeme alınması gerektiğini ifade etti.












