Zoran Milanović, yabancı savaş gemilerinin ülkeye girişinin açık bir anayasal dayanak ve parlamentonun onayı olmadan gerçekleşmemesi gerektiğini söyledi.
Milanović, ABD’ye ait destroyer USS Oscar Austin’un Dubrovnik açıklarına demirlemesini eleştirerek, bu tür askeri girişlerin Hırvatistan Parlamentosu kararı olmadan kabul edilmemesi gerektiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı, özellikle aktif askeri operasyon bölgelerinden gelen yabancı askeri unsurların ülkeye girişinin daha hassas değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Milanović ayrıca, söz konusu operasyonların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından onaylanmadığını ve Hırvatistan’ın bu askeri faaliyetlerle doğrudan bağlantısının bulunmadığını söyledi.
Anayasal sürece dikkat çeken Milanović, yabancı askeri unsurların karasularına girişinin hükümet, cumhurbaşkanı ve parlamento arasında net bir prosedür gerektirdiğini vurguladı.
ABD donanmasına ait geminin Dubrovnik’e gelişi, son dönemde ülkede egemenlik ve yetki tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.










