Kuzey Makedonya’da ulaşım altyapısını güçlendirmeye yönelik önemli projeler hayata geçiriliyor. Başbakan Yardımcısı Aleksandar Nikoloski, “Kurir” portalına verdiği röportajda, demiryolu ve toplu taşıma alanında planlanan yatırımları açıkladı.
Nikoloski, Makedonya Demiryolları Taşımacılık şirketinin (MŽ Transport), Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile en az 5 yeni yük lokomotifi alımı için anlaşma imzaladığını belirtti. Ayrıca Dünya Bankası ile yeni trenlerin temini için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Projeler arasında en dikkat çekeni ise başkent Üsküp’te hayata geçirilecek “Şehir Treni” projesi. Nikoloski, ilk hattın 1 Eylül’de hizmete girmesinin planlandığını söyledi. Bu hattın, Zelenikovo – Draçevo – Lisiçe – Kisela Voda – Aerodrom güzergâhından geçerek yeni Üsküp Tren Garı’na ulaşacağını belirtti.
Şehir treninin, Üsküp’teki hava kirliliğini azaltmada önemli rol oynayacağını vurgulayan Nikoloski, projenin aynı zamanda banliyö yaşamını değiştireceğini ve vatandaşları daha fazla toplu taşımaya yönlendireceğini ifade etti.
Öte yandan yılın ikinci yarısında iki yeni hat için de ihale açılması planlanıyor. Bu hatlardan biri yeni tren garından Butel – Üsküp Kuzey – Gjorçe Petrov yönüne, diğeri ise Autokomanda – Maçari üzerinden İlin’den geçecek şekilde tasarlanıyor. Söz konusu hatların 2027 sonu veya 2028 başında tamamlanması hedefleniyor.
Nikoloski ayrıca, sonbaharda Üsküp’e 100 yeni elektrikli otobüs kazandırılacağını açıkladı. Bu adımın da şehirdeki hava kirliliğinin azaltılmasına önemli katkı sağlaması bekleniyor.












