Macar petrol şirketi MOL Group, cumartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Sırbistan Petrol Endüstrisi (NIS) içindeki Rusya’ya ait çoğunluk hissesinin satın alınmasına yönelik görüşmeleri sürdürmek üzere ABD Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi’nden (OFAC) 16 Haziran’a kadar geçerli resmi lisans aldığını duyurdu.
Budapeşte Borsası’na yapılan açıklamada, 22 Mayıs’ta verilen önceki lisansın uzatılmasının ardından müzakerelerde önemli ilerleme kaydedildiği ve yeni uzatmanın işlem belgelerinin tamamlanmasına imkân tanıyacağı belirtildi.
OFAC’ın önceki lisansı kapsamında MOL’un görüşmeleri 6 Haziran’a kadar sürdürmesine izin verilmişti. Şirket, 3 Haziran’da Rus hissesinin satın alınmasına yönelik görüşmeleri tamamlamak için 30 günlük ek süre talebinde bulunmuştu.
Öte yandan NIS, ABD Hazine Bakanlığı’ndan daha önce aldığı özel lisans sayesinde faaliyetlerini 16 Haziran’a kadar sürdürebiliyor. Bu lisans; petrol rafinasyonu, ham petrol ithalatı, tedarik güvenliği açısından kritik işlemler, teknik bakım ve finansal yükümlülüklerin yerine getirilmesi gibi faaliyetleri kapsıyor.
MOL Group, 19 Ocak’ta Gazprom Neft ile Sırp şirketindeki yüzde 56,15’lik hissenin satın alınmasına yönelik bağlayıcı çerçeve anlaşmasının ana şartlarını imzaladığını açıklamıştı.
Şirketin ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri’nin ulusal petrol şirketi ADNOC ile de NIS’e azınlık hissedarı olarak olası katılımı konusunda görüşmeler yürüttüğü bildirildi.
ABD, NIS’e 9 Ekim 2025’te, şirketin çoğunluk hissesinin Rusya’ya ait olması nedeniyle yaptırım uygulamıştı.












