Makedonya Türkleri Hak ve Demokrasi Hareketi’nin Avrupa Cephesi’nden seçilen milletvekili Salih Murat, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Tuğba Işık Ercan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi milletvekili Rukiye Genç Toy ile görüştü.
Türk Adalet ve Demokrasi Hareketi – Avrupa Cephesi milletvekili Sali Murat, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Tuğba Işık Ercan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi milletvekili Rukiye Genç Toy ile bir araya geldi. Heyet, “Gönülden Gönüle” Balkan programı kapsamında Üsküp’te temaslarda bulunuyor.
Görüşmenin dostane ve yapıcı bir atmosferde gerçekleştiği belirtildi. Taraflar, Kuzey Makedonya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin güçlü dostluk temellerine dayandığını vurgularken, parlamenter, siyasi ve ekonomik alanlarda iş birliğinin daha da geliştirilmesi için önemli fırsatlar bulunduğu konusunda görüş birliğine vardı.
Görüşmelerde parlamenter yaşamda yaşanan güncel gelişmeler, ülkedeki siyasi ve ekonomik durum ile Avrupa Birliği entegrasyon süreci de ele alındı.
Toplantının önemli başlıklarından birini ise ülkedeki Türk toplumunun durumu oluşturdu. Milletvekili Murat, Türk toplumunun karşı karşıya bulunduğu güncel sorunları gündeme taşıdı. Bu kapsamda anadilde eğitime erişim, Türkçenin resmi kullanım alanı, kamu kurumlarında adil temsil, seçim sistemiyle ilgili meseleler, kültürel mirasın korunması ve Türk nüfusunun yaşadığı kırsal bölgelerdeki zorluklar üzerinde duruldu.
Murat, Türk toplumunun eşit olmayan bir konumda bulunduğunu belirterek, bu durumun iyileştirilmesi için somut ve sürdürülebilir adımlar atılması gerektiğini ifade etti.
Taraflar, bu tür görüşmelerin karşılıklı ilişkilerin güçlenmesi ve toplumlar arasındaki anlayışın geliştirilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Murat ayrıca, iki ülke parlamentoları ve toplumları arasındaki iş birliğinin derinleştirilmesinin Kuzey Makedonya vatandaşları için somut olumlu sonuçlar doğuracağına inandığını söyledi.














