Milanoviç ile Plenkoviç Arasında “Paris Geçidi” Krizi: Acil Toplantı Çağrısı

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç, Başbakan Andrej Plenkoviç’i, hükümetin Genelkurmay Başkanı üzerindeki baskıları ve ordudaki komuta sisteminin tehlikeye girdiği gerekçesiyle acil toplantıya çağırdı.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Milanoviç, Plenkoviç’e gönderdiği yazıda, Hırvatistan Silahlı Kuvvetleri’nin 14 Temmuz 2026’da Paris’te düzenlenecek askeri geçit törenine katılmayacağını emrettiğini bildirdi. Bu emrin uygulanmasından Genelkurmay Başkanı Tihomir Kundid’in sorumlu olduğu belirtildi.

Milanoviç, hükümetin Kundid’e baskı yaparak cumhurbaşkanının emrini uygulamamasını istediğini öne sürdü. Bu durumun ordu içindeki komuta zincirini doğrudan tehdit ettiğini vurgulayan Milanoviç, savunma sisteminin istikrarının da riske atıldığını ifade etti.

Plenkoviç’ten Sert Yanıt: “Vuçiç’i arasın”

Başbakan Andrej Plenkoviç ise Milanoviç’in çağrısına kısa ve sert bir yanıt verdi. Parti toplantısına girişte konuşan Plenkoviç, “Gitsin Vuçiç’i arasın” diyerek Sırbistan Cumhurbaşkanı’na göndermede bulundu.

Kriz Derinleşiyor

İki lider arasındaki gerilim, Hırvat askerlerinin Paris’teki törene katılıp katılmaması konusunda büyüdü. Milanoviç, askerlerin törene gönderilmeyeceğini açıklayarak Plenkoviç’i daveti gizlemekle suçladı.

Plenkoviç ise Genelkurmay Başkanı Kundid’in, hükümetin Paris’e asker gönderme kararını uygulamaması halinde istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Milanoviç, Kundid’in görevden alınması veya emekliye zorlanmasının söz konusu olmadığını belirterek, kendisine hükümetten baskı yapıldığı yönündeki iddiaları dile getirdi. Cumhurbaşkanı, Kundid’in sabah saatlerinde hükümet toplantısına katılması için tehdit edildiğini öne sürdü.

Öte yandan Plenkoviç, bu iddiaları reddederek, hükümetten kimsenin Kundid’i tehdit etmediğini söyledi. Başbakan, Genelkurmay Başkanı’nın hükümetle görüşmesinin normal olduğunu belirtti ve Paris’e asker gönderme kararının yasal olduğunu savundu.

Taraflar arasındaki sert açıklamalar, Hırvatistan’da siyasi krizin daha da derinleştiğine işaret ediyor.

Read Previous

Raşiç: Yeni hükümet için önce Vetëvendosje ile görüşeceğiz

Read Next

Vuçiç, AB Büyükelçileriyle Görüştü: “Sırbistan Avrupa Yoluna Kararlı”