Mickoski: Makedonya’nın enerji potansiyeli yıllık 2 milyar avroluk iş hacmi oluşturabilir

Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski, İştip, Radoviş ve Karbinci bölgelerinde kurulması planlanan rüzgar santrali projesini yürüten “Alcazar Energy” şirketini ziyaret etti.

Mickoski, ziyareti sırasında yatırımın ilerleyişi ve sahadaki çalışmaların gelecekteki planları hakkında bilgi aldı. Yenilenebilir enerji alanındaki projenin 396 megavat kapasiteye ulaşması ve ülkenin yeşil elektrik üretimini önemli ölçüde artırması planlanıyor.

Mickoski, Kuzey Makedonya’nın sahip olduğu doğal kaynakların tam anlamıyla değerlendirilmesi halinde ülkenin Avrupa enerji piyasasında önemli bir konuma gelebileceğini söyledi.

Mickoski, ülkenin üretim kapasitesine dönüştürülebilecek enerji potansiyelinin 24 teravatsaat seviyesinde olduğunu belirterek, bunun elektrik fiyatları üzerinden hesaplandığında yıllık yaklaşık 2 milyar avroluk bir iş hacmine karşılık gelebileceğini ifade etti. Başbakan, bunun ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasına ve ekonomisine olumlu katkı sağlayacağını söyledi.

Yatırımın değerinin 500 milyon doların üzerinde olduğu belirtilirken, projenin yeni istihdam oluşturması ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimini önemli ölçüde artırması bekleniyor.

Alcazar Energy’nin kurucu ortağı ve yönetici ortağı Daniel Calderon, rüzgar santrali faaliyete geçtiğinde yaklaşık 148 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacağını söyledi. Projenin ayrıca atmosfere salınan yaklaşık 570 bin ton karbondioksiti önlemesi ve inşaat ile işletme aşamalarında yaklaşık 300 kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

Mickoski daha sonra İştip şehir merkezindeki “Jackson” Spor Merkezi’nin açılışına katıldı. Başbakan, projenin hükümetin görev süresinin başında başlatıldığını ve tamamlanarak hizmete açıldığını belirtti.

Açılış kapsamında ayrıca “Alcazar Energy Partners” ile İştip basketbol kulübü arasında sponsorluk anlaşması imzalandı. Mickoski, iş dünyası, yerel yönetim ve toplum arasındaki iş birliğinin önemli projelerin ortaya çıkmasını sağladığını söyledi.

Modern ve çok amaçlı olarak inşa edilen spor merkezi yaklaşık 1.200 seyirci kapasitesine sahip. Merkezde basketbol ve voleybol müsabakalarının yanı sıra büyük spor ve kültür etkinliklerinin düzenlenmesi planlanıyor.

Read Previous

Mickoski: Elektrik fiyatını korumaya, hatta düşürmeye çalışacağız

Read Next

Safe City sistemi Köprülü’de de devreye giriyor