Makedonyalı Türk Çocukların “Kardelen”i 10 yaşında

Makedonya’nın başkenti Üsküp’te yayınlanan ve Makedonya’da Türkçe eğitim veren tüm okullara ücretsiz dağıtılan Kardelen Çocuk Dergisi 10. yılını kutluyor.

TİMEBALKAN ÖZEL

2009 yılında ilk sayısını yayınlayan Kardelen çocuk dergisi bu yıl Ekim ayında 73. sayısı ile 10. yılına ulaşma başarısını gösterdi. TİMEBALKAN okuyucuları için Kardelen Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Muhsin Kurtiş ve derginin yayın kurulu ile samimi bir söyleşi gerçekleştirdik.

Makedonya’da yaşayan Türk çocukların sesi olmak, onların örf, adet, din ve dillerini dış etkilerden korumak amacıyla kurulan Kardelen Dergisi, çetin geçen kışlara rağmen açmaya devam ediyor.

Ekim ayında ilk sayısını yayınlayan Kardelen çocuk dergisi, yayınlanmaya başladığı ilk günden itibaren çocuklara eğitici ve doyurucu içerikli bir alternatif sunma çabasında. Makedonya’daki Türkçe eğitim veren ilkokulların tamamına dağıtılan Kardelen’in en önemli özelliği Makedonyalı genç yazarlar tarafından hazırlanıyor olması.

Kardelen Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Muhsin Kurtiş haber sitemize yaptığı açıklamada, Kardelen’in çocukları eğitmek ve eğlendirmek, bireysel ve toplumsal sorunlara ilgi çekmek, yaşam koşullarının iyileştirilme çabalarına katkıda bulunmak gibi temel sorunlara ışık tutan bir dergi olduğunu belirterek, “Düşüncenin, yorumların ve fikirlerin yeni nesiller içerisinde dolaşımını sağlayan Kardelen dergisi onuncu yılın gururunu yaşamaktadır. K. Makedonya Türk eğitimcilerine teşekkür eder daha nice on yıllar dilerim.” dedi.

“İşimiz mutluluk dağıtmak”

Derginin editörü Yeliz Daut Kurtiş ise derginin 10. yılını kutlamanın heyecanı içinde olduklarını söyledi. İnternet çağının yaygın olduğu bir dönemde 10 yıldır istikrarlı bir şekilde dergi yayınlamaktan büyük gurur duyduklarını vurgulayan Kurtiş, “Kardelen dergisi 2009 yılında bir grup genç tarafından yayınlanmaya başlandı. Saatlerce süren toplantılar, kaygılar, hedefler ile kendimize bir yol haritası çizdik ve bugünlere geldik. Bu süre zarfında beraber yola çıktığımız yazar arkadaşlarımıza  ve ekibimize teşekkür ederim. Güzel arkadaşlıklara güzel işler ekledik.” şeklinde konuştu.

Gönüllü yazarların ve okurların Kardelen’de emeğinin büyük olduğunu kaydeden Kurtiş, “Kardelen dergisi, ilk sayısındaki misyonu ne ise yine aynı kararlılık ve kalite ile devam ediyor işine. Amacımız, iyiyi, güzeli, doğruyu ve yararlı olanı daha da önemlisi sevgiyi paylaşmak. Biz de dergiyi hazırlarken bunları göz önünde bulunduruyoruz. Güncel ve heyecanlandırıcı konuların yanı sıra, kültürümüzden ve  geleneğimizden uzaklaşmadan, onlara bilgilendirici yazılar hazırlıyoruz. Karanlıkları devirmek ve aydınlık bir çağın kapılarını açmak için en mükemmel silah, Kalemdir, demiş Cemil Meriç. Amacımız; çocuklara okumanın, düşünmenin, yazmanın önemini  aşılamak, sevmeye alıştırmaktır.” ifadelerini kullandı.

“Mutlu eden ve iyi hissettiren bir durum”

Derginin yazarlarından Demet Kubur ise Kardelen Dergisi’nde çocukların hayal dünyasına hitap etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Ne kadar mutlu eden ve iyi hissettiren bir durum. Yinelenen ve her defasında yenilikler kazandıran şey. Çocuk olmak. Yazdığın gibi. Yazarken kendini hissettiğin yaştaki gibi belki de. En çok. Ne diyelim. Daim olsun hep.” açıklamasında bulundu.

“Bir çocuk değişir, dünya değişir”

Kardelen Dergisi yazarlarından Mehmed Arif, çocuklara yazmanın kendisini heyecanlandırdığını belirterek, “Çocuklar için yazmak, çocuklara yazmak, yazarken çocukların dünyasına inmek değil de çıkmak beni ziyadesiyle heyecanlandırıyor. Kelimelerimle en azından sadece bir çocuğun bile kalbine, hayaline dokunabildiysem kendimi başarılı sayarım. Bir çocuk değişir, dünya değişir. Bir kardelen açar kışın ortasında, baharı müjdeler. “Tohum saç, bitmezse toprak utansın” şiarıyla başladık yürümeye bu yolu ve yürüyüşümüzün 10. yılında artık herkese olsun müjdeler, çünkü birer birer boy vermeye başladı Kardelenler..” şeklinde konuştu.

“Kardelen çocuk dergisi olarak bir aile gibiyiz”

Derginin yazarlarından Nuray Tair, Kardelen ekibinde 4 yıl iz bırakanlar ve teknoloji köşesinde yazdığını kaydederek, “Öğretmenlik mesleğim gereği çocuklara daha samimi ve daha eğlenceli yazılar yazarak bilgiler aktarmaktayız. Kardelen çocuk dergisi olarak bir aile gibiyiz. Bu aile 10 yıl mutlu, huzurlu bir şekilde devam ediyor. Ekip olarak nice yıllara diyorum.” dedi.

“Çocukların karakterlerine katkı sağlamak mutlu ediyor”

Kardelen Dergisi yazarı Furkan Şaban ise çocukların dünyalarına girmenin kolay olmadığını ve ekip olarak bu sorumluluğu hissederek yazılarda ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Çocukların karakterlerinin inşasına katkı sağlamanın kendisini mutlu ettiğini ifade eden Şaban, “Geleceğimiz olan gençlerimizin, çocuklarımızın genel bilgilerine, hayal dünyalarına, karakterlerinin inşasına az da olsa katkı sağlamak beni mutlu ediyor. Bu duyguları hissederek yazılarımı yazmaktayım.” şeklinde konuştu.

“Yuva sıcaklığındaki dergiyi 10 yıldır yaşatmak”

Derginin yazarlarından İrfan Raşid de derginin çocuk bölümüne yazı gönderdiği günerden bugünlere geldiğinin altını çizerek, “Bir zamanlar derginin çocukların göndermiş olduğu yazıların paylaşıldığı bölüme yazı gönderip yayınlanmasını bekleyen ve bu gün aynı derginin yayın kurulunda olma duygusunu nasıl tarif edebilirim ki size? Büyümek, büyürken de nacizane bilgini kağıtlara döktüğün yuvan sıcaklığındaki dergini büyütmek ve 10 yıldır yaşatmak. Nicelere” açıklamalarında bulundu.

 

Read Previous

Batı Trakya Türk heyeti Çavuşoğlu ile görüştü

Read Next

Yunanistan’ın nüfusu azalıyor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *