Kuzey Makedonya’daki savcılıklar, 2025 yılında bir önceki yıla kıyasla 334 daha fazla iddianame hazırladı.
Kuzey Makedonya Cumhuriyet Başsavcılığının 2025 yılı faaliyet raporundaki veriler, Başsavcı Nenad Saveski tarafından Savcılar Konseyine sunuldu.
Raporda, ülkedeki 22 temel savcılık, dört yüksek savcılık ile Organize Suç ve Yolsuzlukla Mücadele Savcılığının çalışmalarına ilişkin istatistiklere yer verildi.
Verilere göre, 2025 yılında savcılıklara 25 bin 615 yeni kişiyle ilgili dosya ulaştı. Önceki yıldan devreden 51 bin 474 kişiyle birlikte toplam dosya kapsamındaki kişi sayısı 77 bin 89’a ulaştı.
Saveski, savcılıkların çalışmalarını yasalara uygun, profesyonel ve nispeten güncel şekilde yürüttüğünü belirtirken, insan kaynağı eksikliği ile yetersiz fiziki koşulların ciddi sorun olmaya devam ettiğini ifade etti.
Savcılıklarda öngörülen toplam 261 savcı kadrosundan yalnızca 194’ünün dolu olduğu, 67 savcı kadrosunun ise boş bulunduğu bildirildi.
Savcı seçimlerinde yeni mülakat sistemi
Savcılar Konseyi, bugünkü toplantısında savcıların seçim süreçlerinde gerçekleştirilecek mülakatlar ve adayların kendilerini sunma biçimlerine ilişkin yeni yönetmeliği de kabul etti.
Yeni düzenlemeyle adaylarla yapılacak mülakat ve sunumlar için resmi bir çerçeve oluşturularak savcı seçim süreçlerinde şeffaflığın artırılması hedefleniyor.
Konsey ayrıca 48’inci ve 49’uncu toplantıların tutanaklarını kabul ederken, Savcı Olivera Neçakovska’nın değerlendirmesine ilişkin itirazı da görüştü. Neçakovska, değerlendirme sonucunda mümkün olan en yüksek puanla olumlu not aldı.











