“Makedonya’da Osmanlı Dönemi Saat Kuleleri ve Koruma Sorunları” kitabı çıktı

Kuzey Makedonyalı genç yazar Ersin Diko’nun “Makedonya’da Osmanlı Dönemi Saat Kuleleri ve Koruma Sorunları” başlıklı kitabı Divan Yayıncılık’tan çıktı.

Divan Yayıncılık’tan konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Osmanlı mimarisinin Balkanlardaki en nadide örneklerinden olan ve şehirlerin önemli noktalarında konumlanan saat kuleleri, geçmişten günümüze çeşitli mimari değişimler geçirmişlerdir.

Elinizdeki çalışmada, birçok döneme ve nesillere şahitlik eden bu yapıların kronolojik olarak günümüze kadar geçirdiği dönüşümler sunulmuştur. Yazılı ve görsel kaynaklardan faydalanarak bu tarihi eserler; mimari, tarihsel, kültürel ve koruma açısından özel olarak ele alınmıştır.

Büyük bir titizlikle hazırlanan bu çalışmanın amacı bölgede bulunan saat kulelerini tüm yönleriyle ele almak, tanıtmak ve bu kuleler hakkındaki bilgi boşluğunu gidermektir. Bir diğer amaç ise bölgede bulunan iki kulenin yok olmadan ele alınması, detaylı olarak incelenmesi ve onarılmasının yolunu açmaktır.

Alanında ciddi bir eksikliği giderecek olan bu değerli eseri büyük bir özveriyle kaleme alan yazarımız Sanat Tarihçisi Ersin Diko’yu gönülden tebrik eder, çalışmalarında başarılar dileriz.

Ayrıca kitabın yayımlanmasında desteklerini esirgemeyen Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı’na da şükranlarımızı sunarız.

Eserin, bölgedeki Osmanlı kültürü, sanatı ve mimari mirasın korunmasına dikkat çekerek gelecek nesillere doğru bir biçimde aktarımı hususunda katkı sunmasını temenni ederiz.”

– Ersin Diko kimdir?

Ersin Diko, 18 Ağustos 1993 tarihinde Kuzey Makedonya’nın Gostivar şehrinde doğdu.

İlk ve orta eğitimini Gostivar şehrinde, yüksek eğitimini ise Türkiye’nin İstanbul şehrinde tamamladı.

Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi – Sanat Tarihi bölümünde, Yüksek Lisans eğitimini de Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi – Kültürel Mirasın Korunması ve Yönetimi Programında tamamladı.

Hâlihazırda doktora eğitimine İstanbul Üniversitesi – Sanat Tarihi bölümünde devam etmektedir.

Gostivar Anıtlar Kurulu ve Konservasyon Merkezi’nde Sanat Tarihçisi olarak çalıştı.

Gostivar şehrinde iki önemli geç antik dönem kale kazısında yer aldı.

Kuzey Makedonya’da Osmanlı dönemi eserlerin tanıtılması, korunması ve restore edilmesi adına araştırmalar yapıp yazılar kaleme almaktadır.

“Makedonya’da Osmanlı Dönemi Saat Kuleleri ve Koruma Sorunları” başlıklı kitabın müellifidir.

Read Previous

Kalkandelen Maarif Okulu’nda kermes düzenlendi

Read Next

İngiltere Başbakanı Liz Truss istifa etti