Makedonya Ekonomi ve Çalışma Bakanlığı, gıda fiyatlarını kontrol altında tutmak için yeni müdahale tedbirlerine şu aşamada ihtiyaç olmadığını açıkladı.
Açıklama, Devlet İstatistik Kurumu’nun Temmuz 2026 enflasyonunu yıllık bazda yüzde 2,3, aylık bazda ise yüzde 0,1 olarak açıklamasının ardından geldi.
Ekonomi ve Çalışma Bakanlığı, mevcut resmi verilerin yeni tedbirlerin uygulanmasını gerektirmediğini belirterek, fiyat hareketlerinin istikrarlı olduğunu ve en önemli harcama kalemlerinden biri olan gıdada fiyatların üst üste ikinci ay gerilediğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Şu anda resmi göstergeler yeni müdahale tedbirlerinin uygulanmasını gerektirmiyor. Fiyat hareketleri istikrarlı ve en önemli kategori olan gıdada ikinci ay üst üste fiyat düşüşü yaşanıyor” ifadelerine yer verildi.
Bakanlığa göre temmuz ayında yaşam maliyetindeki artışın temel nedeni mevsimsel fiyat hareketleri oldu. Özellikle ulaşım fiyatlarında yüzde 4,4’lük artış kaydedilirken, yaz döneminde tüketimin arttığı rekreasyon, spor ve kültür kategorilerinde de yükseliş görüldü.
Bakanlık, piyasadaki gelişmelerin yakından takip edildiğini ve piyasa denetçilerinin sahada görev yaptığını belirtti. Yeni ve haksız fiyat artışları veya piyasa dengesini bozacak gelişmeler yaşanması halinde zamanında müdahale edileceği ifade edildi.
“Enflasyonun düşmesi ekonomide olumlu sinyal”
Maliye Bakanı Gordana Dimitrieska-Koçoska da enflasyonun düşüş eğilimini sürdürmesinin ekonomi açısından olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.
Dimitrieska-Koçoska, temmuz ayında yıllık enflasyonun yüzde 2,3’e gerilediğini belirterek, ihracat, sanayi üretimi ve istihdamda da artış yaşandığını ifade etti.
Bakan, bu göstergelerin uygulanan ekonomi politikalarının sonuç verdiğini gösterdiğini ve 31 Temmuz 2026 itibarıyla bütçedeki vergi gelirlerindeki artışın da bu eğilimi desteklediğini söyledi.
“Makedonya’da satın alma gücü yüksek”
Başbakan Hristijan Mickoski de dün yaptığı açıklamada, Kuzey Makedonya’daki satın alma gücünün birçok Avrupa ülkesinden ve bölgedeki tüm ülkelerden daha yüksek olduğunu savundu.
Daha önce Merkez Bankası Başkanı Trajko Slaveski de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kuzey Makedonya’daki brüt asgari ücretin satın alma gücü paritesiyle hesaplandığında Temmuz 2026 itibarıyla 7 AB ülkesini, Batı Balkan ülkelerinin tamamını ve Türkiye’yi geride bıraktığını belirtmişti.












