Makedonya’da Doğum İzni Tartışması: 12 Aya Uzatma Önerisi Değerlendiriliyor

Kuzey Makedonya’da doğum izninin 9 aydan 12 aya çıkarılmasına yönelik öneri tartışılmaya devam ederken, Sosyal Politika, Demografi ve Gençlik Bakanı Fatmir Limani konu hakkında temkinli bir açıklama yaptı.

Limani, hükümet nihai kararını vermeden önce öneri hakkında yorum yapmayacağını belirterek, “Bu politikalar hâlâ geliştirme aşamasında. Başbakan ve kabine ile birlikte nihai kararı vermeye çalışıyoruz” dedi.

Öte yandan Makedonya Sağlık Sigorta Fonu tarafından yapılan açıklamada, doğum izninin 12 aya çıkarılması ihtimalinin değerlendirildiği bildirildi. Kurumun direktörü Sasho Klekovski, bu yönde finansal etkiler ve olası sonuçların analiz edildiğini söyledi.

Klekovski, özellikle doğum öncesi ve sonrası hastalık izinlerinin ne ölçüde gebelik süreciyle bağlantılı olduğunu incelemeye çalıştıklarını belirterek, “Eğer doğum öncesi ve sonrası sık sık hastalık izinleri kullanılıyorsa, doğum izni sisteminde değişiklik yapılması gerektiğini değerlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Ayrıca doğum ödemelerinde yaşanan gecikmelere de değinen Klekovski, annelerden özür dileyerek, hesaplama süreçlerinin şu anda manuel olarak yapıldığını ve bu nedenle gecikmeler yaşandığını, sorunun çözümü için standart bir sistem üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Read Previous

Makedonya’da Üniversitelerde Usulsüzlük İddiaları: 2016 Tarihli Diplomada “Kuzey” İfadesi

Read Next

Tripunovski: Tarım alanlarının sürekli sulanması amacıyla sulama kanalları onarılıyor